Terug naar het blog overzicht

Opvolging van (pre)sales

Opvolging van (pre)sales

Teamleader biedt u hulp bij de opvolging van uw verkoopkanalen op verschillende niveaus:

Het detecteren van leads

Het is aangeraden om nieuwe leads direct op te nemen in de CRM. Vanaf dat moment wordt er tracking gegenereerd waardoor de opvolging vlotter zal verlopen van deze potentiële klant. Dankzij onze API (webservice) is het ook mogelijk om leads automatisch aan te maken in het systeem, bvb. bij het invullen van een contactformulier.

U brengt dus de gegevens in van uw contactpersoon en duidt een verantwoordelijke aan onder de medewerkers; de opvolging kan beginnen.

Salestraject

Aan de hand van een salestraject dat op voorhand door u werd gedefinieerd krijgen de verschillende medewerkers een soort van "roadmap" voorgeschoteld. Uiteraard zijn ze niet verplicht elke stap van het traject te volgen.

Salestraject

Een vergadering met uw potentiële klant kan worden vastgelegd. Dit komt automatisch in uw agenda te staan én er wordt een uitnodiging verstuurd naar uw lead via e-mail. Deze e-mail is aanpasbaar maar bevat standaard de belangrijkste informatie inclusief een .ics-bestand waardoor de vergadering ook in zijn of haar agenda komt te staan.

Wanneer de vergadering afgelopen is kan uw medewerker een verslag opmaken en de volgende stap aangeven. Alle informatie wordt bewaard in het bezoekverslag waardoor u achteraf deze informatie kan raadplegen.

Ook telefoongesprekken kunnen ingegeven worden in het systeem. We vertrekken vanuit een callback, uw medewerker geeft aan wanneer, wie en om hoe laat de potentiële klant opgebeld moet worden. Na het telefoongesprek kan er een kort verslag worden geschreven dat wordt bewaard in de tracking.

U merkt dat een vooraf gedefinieerd traject aangevuld met taken, telefoongesprekken en vergaderingen veel ondersteuning kan bieden aan uw medewerkers.

Opvolging

Uiteraard komen de verschillende acties op het dashboard van uw medewerkers te staan, zo heeft deze direct een overzicht van alle telefoongesprekken die hij vandaag moet uitvoeren. Daarnaast werd er ook een activiteitsmeter toegevoegd aan de leads om de opvolging te vereenvoudigen. Stel dat uw medewerker een vergadering had en daarna de lead gedurende één week negeert, dan komt deze lead in het rood te staan en verschijnt hij bovenaan de lijst. Zo bent u zeker dat er geen leads uit het oog verloren worden.

Activiteit

Daarnaast is er ook het gebruiksgemak van segmenten. U heeft geen zin om door de volledige lijst van offertes te gaan, via vooraf ingestelde filters schept u snel overzicht. Zo kan u alle leads ophalen die opgevolgd worden door Jeroen waarbij een vergadering heeft plaatsgevonden.

Pipeline en targets

Als verantwoordelijke kan het ook nuttig zijn om een overzicht te krijgen van het grotere plaatje en daarvoor dient de statistiekenmodule. Als eerste stellen we de pipeline voor: hoeveel potentiële omzet zit er momenteel in de verschillende salesfases?

Pipeline

Via de statistieken van offertes kan u antwoorden vinden op globale vragen:

  • Hoeveel offertes werden er gewonnen in de maand april?
  • Waar bevinden onze klanten zich?
  • Wat is het conversiepercentage voor Jeroen?
  • Via welke bronnen komen potentiële klanten bij ons terecht?
  • Waarom hebben sommige contacten onze offerte geweigerd?

Tot slot kan u targets gaan creëren die u steeds informatie geeft over drie vragen:

  1. Wat is het doel?
  2. Waar moeten we vandaag staan?
  3. Waar staan we vandaag?

Target

 

Handig als je afgesproken hebt met Jeroen dat hij maandelijks minstens voor 5.000 EUR offertes moet laten goedkeuren. Staan alle targets in het groen, dan kan u tevreden zijn!

Over de auteur

Jeroen De Wit

Jeroen De Wit

Een man voor wie 24 uur in een dag nét genoeg zijn, mocht hij slaap kunnen uitschakelen als factor. Dit quasi bodemloos vat vol ideeën gaat er prat op om steeds op de hoogte te zijn van alles wat er in zijn bedrijf gaande is. Een heuse prestatie, wetende dat de vraag ‘wie start er volgende week’ al een standaard is in de wekelijkse groepsmeeting. Hoge toppen scheren doet hij niet alleen op professioneel vlak: in zijn zeldzame weekends kan je hem glunderend op zijn Italiaanse ros terugvinden in een heuvelachtige omgeving. Dit is vaak ook het enige moment waarin Jeroen niet vooruit kijkt, al is het maar om zijn achtervolgers grijnzend achter zich te laten.

Categorieën