Boetes door foute facturen: een dure grap voor ondernemers

Een correcte factuur opstellen is geen rocket science. Integendeel: met een eerste goed voorbeeld ben je vertrokken. Al is het wel essentieel dat je factureert volgens de regels van de kunst. Een kleine uitschuiver kan je namelijk financieel zuur opbreken. Als ondernemer waak je idealiter met evenveel toewijding over je facturen als Trump over zijn haardos. Want niet alleen staan facturen synoniem voor paytime – ze vormen het bewijs van je geleverde producten of diensten – ze geven ook inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. En last but not least: met juiste facturen bespaar je geld. Want foute rekeningen halen je boekhouding onderuit, wat de fiscus kan bestraffen met boetes die oplopen tot 5.278 euro per factuur!

Met een tool als Teamleader stel je niet alleen makkelijk digitale facturen op, met de juiste integraties laat je ze ook in ’n wip digitaal betalen. Snel, veilig en minder administratieve rompslomp.

Verplichte vermeldingen op de factuur

Op een factuur staan een aantal verplichte vermeldingen. Ontbreken die of staan die foutief op je facturen, dan riskeer je bij controle door de fiscus een boete. Die verplichte onderdelen lijken erg voor de hand te liggen, maar het gaat toch nog erg vaak mis. Wist je bijvoorbeeld dat je eigenlijk geen facturen naar een postbus mag sturen?

Is het bedrag op je factuur lager dan 100 euro? Dan is het niet nodig om alle onderdelen op je factuur te zetten. Je vermeldt dan:

  • de factuurdatum
  • de naam van de leverancier
  • een omschrijving van de goederen of diensten
  • de btw
  • het totaalbedrag

Let op: dit mag niet als er sprake is van verlegde btw.

Een factuur maken, hoe doe je dat? Onze blog biedt het antwoord op al je vragen.

Wat als je zelf een foute factuur opmerkt?

Bespeur je een fout in een verstuurde factuur? Stuur dan zo snel mogelijk een correct exemplaar naar je klant. Als het betaalde bedrag door je vergissing niet klopt, dan mag je een creditnota versturen. Dat betekent echter niet dat je nonchalant mag omspringen met facturen: je bezorgt je klant weer extra werk. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor jullie relatie.

Zo vermijd je een foute factuur

In theorie in het dodelijk simpel: wees secuur als je facturen opstelt en dubbelcheck altijd voor je ‘m verstuurt. No shit, Sherlock, denk je nu waarschijnlijk. En terecht.

Daarom delen we ook een gouden tip: ga voor digitaal factureren met een tool zoals Teamleader. Je spaart er niet flink wat papier en enveloppen mee uit. Het bespaart je ook flink wat administratie, vooral als je meerdere facturen in een keer uitstuurt.

Bovendien stel je met onze online facturatiesoftware in een handomdraai een factuur op in jouw huisstijl, volgens een vaste template. Je hoeft slechts 1 keer jouw gegevens en die van je klant in te vullen, onze tool doet de rest voor jou. Zo vermijd je kopzorgen rond de wettelijke vereisten.

Benieuwd naar Teamleader? Je kan onze tool 14 dagen uitproberen, volledig gratis en zonder je creditcardgegevens op te geven. En met onze nieuwsbrief plezieren we je met andere parels van blogs, testimonials en andere handige tips.

Probeer ons twee weken uit. Zonder gedoe. Zonder te betalen.

Vervang vandaag nog je papierwinkel en probeer Teamleader twee weken uit. Vind je het niks? Geen probleem. Dan betaal je ook niks.

  • 28/04/2020
  • Laatst gewijzigd op 15/04/2024

Gerelateerde blogposts