NL Blog Calculate Cash Flow Header 2x

In het kort: de cashflow is de olie die de motor van je onderneming draaiende houdt. Waarom een positieve cashflow zo belangrijk is en hoe je het berekent? Dit is de must-know informatie in een notendop.

cashflow
Wat is de cashflow?

De cashflow - ook wel kasstroom genoemd - is de som die je onderneming werkelijk verdient over een bepaalde periode. Anders gezegd: het verschil tussen het geld dat er binnenkomt en er uitgaat. Je cashflow kan dus positief (feest!) of negatief (balen) zijn.

In het eerste geval ben je in staat om je financiële verplichtingen op korte termijn na te komen. Denk aan je lening aflossen, leveranciers betalen en salarissen storten. Er is geld in de kassa op het moment dat je het nodig hebt. En in een ideaal scenario kan je zelfs investeren.

Een negatieve cashflow is slecht nieuws. Je onderneming geeft dan meer geld uit dan dat er binnenkomt. Op lange termijn kan je je schulden niet meer afbetalen - de kans is groot dat je dan in de problemen komt en zelfs een faillissement riskeert.

Kortom: de cashflow is als de olie van je auto. Zolang er voldoende is, loopt alles gesmeerd. Maar zonder olie duurt het niet lang voor je in je veiligheidsvest op de vluchtstrook staat en de wegenwacht moet bellen.

Probeer ons twee weken uit. Zonder gedoe. Zonder te betalen.

Vervang vandaag nog je papierwinkel en probeer Teamleader twee weken uit. Vind je het niks? Geen probleem. Dan betaal je ook niks.

Cashflow versus winst

De beste graadmeter voor de financiële gezondheid van je onderneming is niet de winst, maar de cashflow. Winst wijst namelijk op het verschil tussen opbrengsten en kosten. Maar niet elke kostenpost is een uitgave voor je bedrijf.

Stel dat je bij je opstart een pand, wagen en machines hebt gekocht. Al deze zaken dalen jaarlijks in waarde en verminderen je winst. Maar afschrijvingen betekenen geen uitgaven voor je onderneming, waardoor je ze wel bij je cashflow mag optellen.

Hoe bereken je de cashflow?

Je berekent de cashflow met een simpele formule. De nodige bedragen vind je in de resultatenrekening van je onderneming.

Cashflow = nettowinst na belasting + de afschrijvingen

Voorbeeld: 25.000 euro winst na belastingen in 2019 + 10.000 euro afschrijvingen in 2019 = 35.000 euro cashflow.

De vrije cashflow geeft een nog beter beeld van je onderneming: je beschikbare cashflow die overblijft als je je kapitaalaflossingen aan de bank er aftrekt.

Vrije cashflow = cashflow - betalingen aan de bank

Voorbeeld: 35.000 euro cashflow - 12.000 euro kapitaalaflossingen aan de bank = 23.000 vrije kasstroom. Na afbetaling van de leningen heeft je onderneming 23.000 euro over om rekeningen te betalen of investeringen te doen.

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf je in op onze nieuwsbrief, en wij trakteren je regelmatig op artikelen om je onderneming naar het volgende niveau te tillen.

cashflow berekenen
Kan je je cashflow bijsturen?

Een negatieve cashflow hoeft niet meteen een drama te zijn. Als je bijvoorbeeld net een grote investering hebt gedaan, is dat een aanzienlijke uitgave die op termijn (hopelijk) meer inkomsten oplevert. Als de cashflow te lang negatief blijft, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

Gelukkig kan je de cashflow op verschillende manieren bijsturen. Een cruciale maatregel – ook bij een positieve cashflow – is de optimalisatie van je verkoopproces. Offertes opvolgen, kosten in kaart brengen en tijdig factureren zijn daarbij essentieel.

Klinkt als een berg werk, we know. Maar je hoeft het niet in je eentje te doen. Een tool zoals Teamleader helpt je op weg. Niet alleen stel je in enkele klikken online offertes op, je volgt moeiteloos projecten op en ook digitaal factureren is enorm simpel. Bovendien bundelt Teamleader ook CRM in dezelfde een tool.

Benieuwd naar Teamleader? Probeer het 14 dagen uit, helemaal gratis en zonder credit card. Beloofd!

Lees meer

Facturatie