De coronacrisis: van businessplan naar strijdplan

WS Image 55 1068x534

Het is duidelijk dat de coronacrisis een grote economische impact met zich meebrengt. Hoopvolle prognoses worden ingewisseld voor confronterende tegenwind. Zo verwacht maar liefst 65% van de Belgische kmo’s een negatieve impact op zijn omzetcijfers en vreest een derde zelfs voor de toekomst van het bedrijf.

Het coronavirus heeft ons allemaal razendsnel in een nieuwe realiteit gekatapulteerd. Een realiteit die veel onzekerheid en uitdagingen met zich meebrengt, maar ook kansen en mogelijkheden. Bedrijven moeten deze realiteit aanvaarden en vechten voor wat ze waard zijn. En liefst zo snel mogelijk, want overwinnen doe je niet per ongeluk. Winnen doe je met een plan. Een strijdplan om specifiek te zijn.

Overwinnen doe je niet per ongeluk

We worden geconfronteerd met angst, chaos en complexiteit. Hoe zit het met de gezondheid en productiviteit van je medewerkers? Hoe zullen je klanten en prospecten reageren? Welke actie kan of moet je nemen? En wanneer doe je dat? Deze vragen beantwoorden zal heel wat energie, moed en doorzettingsvermogen vragen. Een strijdplan helpt je gefocust en daadkrachtig beslissingen nemen op het juiste moment. Zonder paniekvoetbal te spelen of achter de feiten aan te hollen. Met een strijdplan ga je rationeel te werk en maak je slimmere beslissingen. Laat je niet verlammen door chaos en onzekerheid.

Om ondernemers te helpen met het opstellen van hun strijdplan ontwikkelde ik een praktische template. Ze bevat 6 cruciale elementen om krachtig te anticiperen en reageren in deze bijzondere tijden.

Download de template en begin vandaag nog te plannen voor overmorgen.

1. Bevestigingsdrang

Het eerste wat je moet doen is beseffen in welke modus jij als ondernemer momenteel denkt. Ben je op dit moment optimistisch of net heel sceptisch? Toets je gevoel bij andere mensen en analyseer waar je staat. Misschien ben je positiever of negatiever dan je zelf denkt. Je zal merken dat iedereen anders omgaat met deze crisis en dat is exact de bedoeling van deze oefening. Je moet zo snel mogelijk los komen van je eigen bevestigingsdrang: de neiging om enkel te zien wat jij wil zien.

Veel ondernemers maken plannen vanuit hun eigen positieve of negatieve assumpties. In een crisis is dat een grote valkuil. Niemand weet wat er zal gebeuren en elke dag kan de situatie veranderen. De kans is dus enorm groot dat je de toekomst verkeerd inschat.

Bouw je strijdplan op vanuit verschillende scenario’s: optimistisch, voorzichtig en worst case. Pin je niet vast op je eigen perceptie en bespreek je strijdplan met andere mensen. Zij kunnen je helpen om meer positieve of negatieve scenario’s te verdiepen en uitwerken. Vertrouw niet op je eigen gevoel en zet je bevestigingsdrang zo snel mogelijk aan de kant.

2. De levenslijn

In tijden van crisis is het cruciaal om te weten hoe lang je bedrijf het nog kan volhouden zonder extra inkomsten. Dit noemen we je levenslijn of runway in managementjargon. Het kan makkelijk 3 tot 6 maanden duren voor de economie zich begint te herstellen. Je streeft dus best naar een levenslijn van 3 tot 6 maanden.

Je belangrijkste taak als ondernemer is om de komende maanden je levenslijn te bewaken en uit te bouwen. Het is cruciaal om te bepalen hoe snel je bepaalde maatregelen moet gaan nemen. Beslaat je levenslijn vandaag slechts 2 maanden? Dan weet je dat je snel en assertief zal moeten handelen. Heb je nog 8 maanden, dan kan je drastische maatregelen nog wat uitstellen. Met onze online levenslijn-simulator kan je meteen aan de slag. De simulatie gebeurt volgens drie scenario’s (optimistisch, voorzichtig en sceptisch) en gaat uit van 3 belangrijke cijfers: rekeningbalans, getekende omzet en maandelijkse kosten. De volgende 3 vragen moet je jezelf de komende maanden regelmatig stellen.

  • Hoeveel geld staat er op de rekening?
  • Hoeveel getekende omzet zullen we maandelijks genereren?
  • Hoeveel kosten zullen we maandelijks hebben?

Geef je levenslijn minstens 1 keer per week een grondige update en verfijn je simulaties samen met je managementteam. Gebruik de simulatie om rationeel in te schatten waar het bedrijf staat en gebruik de volgende elementen van deze template om je levenslijn verder uit te bouwen.

Gebruik de online levenslijn-simulator om te bepalen hoe lang je bedrijf het nog kan volhouden zonder extra inkomsten.

3. Kosten optimaliseren

Kosten besparen is cruciaal in tijden van crisis. Je moet dus snel overzicht krijgen van de uitgaven die je kan schrappen, uitstellen of verminderen. Op basis van je levenslijn kan je dan bepalen welke besparingen je ook effectief uitvoert.

We adviseren om te starten met een 30%-oefening. Dit houdt in dat je identificeert welke zaken je kan of moet doen om 30% te besparen. We houden in deze oefening nog geen rekening met eventuele ontslagen of technische werkloosheid van je personeel. We hebben het hier wél over het uitstellen van investeringen en projecten, het (voorlopig) schrappen van budgetten voor opleiding en inspiratie, het stopzetten of herzien van contracten en abonnementen, … Wees creatief en zet je bedrijf op een streng dieet.

Ondertussen heeft de overheid ook al een hele reeks steunmaatregelen uitgewerkt om je levenslijn zuurstof te geven. Op de website van Voka vind je een praktisch en up-to-date overzicht van de belangrijkste maatregelen. De meeste zijn gericht op het uitstellen van betalingen zoals BTW, bedrijfsvoorheffing en sociale bijdragen. Daarnaast is ook tijdelijke werkloosheid een belangrijk instrument. Hiermee kan je werknemers tijdelijk van de payroll halen zonder ze te moeten ontslaan. In bepaalde sectoren, zoals de horeca of de event-industrie, wordt dit al massaal toegepast.

Word je geconfronteerd met een situatie waarbij je inkomsten snel zullen opdrogen? Verwacht je grootschalige projectannulaties of een forse daling in bestellingen? De kans is dan groot dat je met de 30%-oefening nog niet voldoende kosten kan besparen. Bekijk in dit geval zeker ook de steunmaatregelen en vooral de tijdelijke werkloosheidsregeling. Maak een lijst van de eerste groep werknemers die je voorlopig kan of moet op non-actief zetten. Gebruik de online simulator om te zien hoeveel impact deze besparing heeft op je levenslijn.

Het is belangrijk dat je deze moeilijke beslissingen niet uit de weg gaat. Je wil uiteraard zorg dragen voor je medewerkers en niemand zet zijn mensen graag aan de kant. Het allerbelangrijkste is dat je bedrijf overleeft en dat je medewerkers aan boord kunnen blijven na deze crisis. Dit kan je hen onmogelijk garanderen met een krappe levenslijn. Daadkrachtig optreden is een must om deze tijden te overwinnen!

4. Goodwill

Bedrijven kunnen enkel overleven als er klanten zijn die met plezier betalen voor de producten of diensten die worden aangeboden. In tijden van crisis komen klantrelaties vaak onder enorme druk te staan. Het kan hierbij 3 kanten op: je verliest het contact en de relatie dooft uit, je dringt je op en wordt afgeblokt of je investeert en versterkt het contact.

Blijven communiceren is dus de boodschap. Denk daarbij goed na over wat je zal vertellen. De realiteit is dat je geen invloed hebt op de economische situatie en de mogelijke besparingen bij jouw klant. De kans dat ze de impact van de crisis zelf ook voelen is groot en dan zit er niemand te wachten op opportunistische coronacampagnes. Tenzij van een bedrijf dat videobellen, databescherming of crisiscommunicatie kan optimaliseren – misschien.

De beste tactiek is om te luisteren naar je klant. Vergeet die automatische mailing en bel ze gewoon op. Vraag hen hoe het gaat. Toon begrip en inlevingsvermogen en denk met hen mee. Toon je goodwill door hen te helpen op welke manier dan ook. Telecom-operatoren die hun datalimieten tijdelijk opzeggen zijn daarbij een mooi voorbeeld. Deze acties versterken niet alleen de perceptie van je bedrijf en de relatie met klanten, maar stimuleren ook goodwill in omgekeerde richting.

5. Post-Corona Problemen (PCP)

Een crisis zorgt automatisch ook voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Lingerieproducent Van de Velde levert momenteel volop mondmaskers in plaats van bh’s. Ze doen dit aan faire prijzen en hun productie draait op volle toeren. Goodwill en omzet in één klap.

Praten met je klanten is de snelste manier om post-coronaproblemen te ontdekken. Zo merkte ik bij mijn eigen klanten dat ze moeite hadden met het opstellen van een strijdplan. Ze worden overladen met praktische tips, maar hebben het lastig om te bepalen wat ze wanneer moeten gaan doen. Daarnaast maakt de onzekerheid en chaos het moeilijk om daadkrachtig beslissingen te nemen en communiceren.

Ik gebruikte mijn ervaring en skills in strategieontwikkeling om een tool te ontwikkelen die hen helpt te reageren en anticiperen in deze bijzondere tijden. Jouw bedrijf heeft vast ook heel wat troeven die creatief ingezet kunnen worden. Durf inspelen op nieuwe of tijdelijke noden bij je klanten!

6. Top of Mind

Veel ondernemers hebben de neiging om te besparen op hun marketingactiviteiten. We zien daardoor veel marketingagency’s technische werkloosheid aanvragen. Het is normaal dat veel marketingcampagnes of initiatieven niet langer relevant of gepast zijn, maar compleet onderduiken is het slechtste wat je als bedrijf nu kan doen. Deze crisis overwinnen doe je niet alleen. Je hebt de steun nodig van een sterk netwerk die op korte of langere termijn in jouw bedrijf zal investeren.

Er is enorm veel nood aan informatie, verbinding en ondersteuning in deze quarantaine-achtige omstandigheden. Mensen blijven momenteel in hun kot, maar merken moeten net het tegenovergestelde doen! Wees dus vooral bereikbaar en beschikbaar. Stel een communicatieplan op rond je goodwill-initiatieven, praat over jullie uitdagingen en laat zien hoe je bedrijf reageert en anticipeert.

Van businessplan naar strijdplan

Een strijdplan ontwikkelt zichzelf jammer genoeg niet. Download onze template en ga aan de slag. Kan je een duw in de rug gebruiken? Schrijf je dan in op de unieke webinar Van businessplan naar strijdplan. Samen met Jeroen De Wit (CEO Teamleader & Founder Work Smarter) gids ik je door alle elementen van de template. We leren je deze template optimaal gebruiken en delen tal van praktische tips & tricks om jouw bedrijf te helpen overwinnen.

Over de auteur:

Thomas is al meer dan 10 jaar actief als creatieve ondernemer. Als prille twintiger zag hij brood in het snel stijgende succes van smartphones. Hij was een van de eerste app-ontwikkelaars in ons land en ging al snel zijn eigen weg. Een eenmansbedrijf werd een internationaal bekroond design bureau: Little Miss Robot.

Vandaag helpt Thomas bedrijven met het uitwerken en formuleren van groeiplannen. Daarnaast geeft zijn bedrijf Hypernova ook managementtrainingen aan teamleads & managers in snelgroeiende bedrijven.