Meer omzet genereren met deze tips

Omzet, winst, winstmarge … het heeft allemaal invloed op de financiële gezondheid van je bedrijf. Maar wat is het verschil? En hoe hou je onderaan de streep meer geld over? Wij leggen het allemaal uit en geven je tips om je omzet te verhogen.


Direct goed van start gaan? Met het gespecialiseerde crm-systeem van Teamleader Focus verkoop je 23% sneller en 35% meer. Je omzet verhogen is nog nooit zo makkelijk geweest. En het mooiste: Teamleader Focus neemt ook nog eens je papierwerk uit handen. Bespaar tijd, versnel je verkoopproces en verhoog je omzet. Zelf proberen? Dat kan 14 dagen gratis! 

Omzet, hoe zit dat precies?

Laten we beginnen bij het begin. Om te weten hoe je aan het einde van de maand (of het jaar) meer geld overhoudt, moet je eerst weten wat omzet, winst en winstmarge zijn: 

  • Omzet is het bedrag aan inkomsten uit de verkoop van diensten of producten. De omzet bereken je door je prijs te vermenigvuldigen met het aantal verkopen. Dus omzet = prijs x aftrek. Daarbij kan de prijs natuurlijk variëren per product of dienst. Omzet is de totale waarde van alle verkochte diensten en producten vóór de aftrek van eventuele kosten.
  • Winst is het positieve bedrag dat je overhoudt na aftrek van alle kosten (denk aan inkoop, belastingen et cetera). Dus winst = omzet - uitgaven. Blijft er na deze berekening geen positief maar een negatief bedrag over? Dan spreken we niet over winst maar over verlies.
  • Je winstmarge is het percentage van de omzet dat overblijft als winst. Je berekent dit met de volgende formule: winstmarge = (nettowinst : omzet) x 100. De winstmarge geeft inzicht in de winstgevendheid van je bedrijf en hoe efficiënt je inkomsten omzet in nettowinst. Een hogere winstmarge duidt over het algemeen op een gezondere financiële situatie.

Wil je meer geld verdienen? Dan zal je allereerst moeten zorgen dat je meer omzet genereert. Als je kosten daarbij gelijk blijven of zelfs dalen, maak je meer winst. En zo houd je onderaan de streep meer over. 

6 tips om je omzet te verhogen

Als ondernemer is het verhogen van je omzet een constante uitdaging. Gelukkig zijn er een aantal bewezen strategieën die je omzet laten stijgen. Wij geven je zes waardevolle tips waardoor je meer verkoopt én de waarde van elke verkoop optimaliseert.

1. Verhoog je prijzen

In theorie is het zo klaar als een klontje: als je hogere prijzen rekent, zal je meer verdienen. Maar voor veel ondernemers voelt dit heel tegenstrijdig. Zij zijn bang dat als de prijzen stijgen, het aantal verkopen zal dalen. Maar dat hoeft niet zo te zijn!

Het is belangrijk om te beseffen dat klanten vaak bereid zijn om meer te betalen voor kwaliteit, exclusiviteit of een verbeterde ervaring. Het verhogen van je prijzen kan zelfs een positief effect hebben op de perceptie van je product of dienst. Want een goede dienst of goed product is ook een hogere prijs waard, toch? 

Je kan je prijzen op drie manieren verhogen:

  • Prijsstijging met waarde benadrukking
    Laat klanten zien waarom jouw aanbod de prijsstijging rechtvaardigt. Communiceer duidelijk de toegevoegde waarde van je producten of diensten. Dit kan variëren van verbeterde functionaliteit en kwaliteit tot exclusieve kenmerken die uniek zijn voor jouw merk.
  • Segmentatie van klanten
    Bied meerdere pakketten aan in verschillende prijssegmenten. Sommige klanten zijn mogelijk bereid om meer te betalen voor premium functies, terwijl anderen juist de voorkeur geven aan een basispakket. Door je prijzen aan te passen aan de specifieke behoeften en waardepercepties van verschillende klantengroepen, kan je een win-winsituatie creëren.
  • Biedt extra services of voordelen
    Verhoog de waarde van je aanbod door services, garanties of voordelen toe te voegen. Misschien bied je nu wel extra’s gratis aan die je prima betaald kan verkopen. Denk aan een extra snelle verzending, uitgebreide garanties of exclusieve toegang tot speciale evenementen. Klanten zullen eerder geneigd zijn de hogere prijs te accepteren als ze extra waarde en voordelen ontvangen.

2.  Optimaliseer je salestechnieken

“Sell me this pen”


Deze beroemde vraag heeft Jordan Belfort, wereldwijd bekend als de 'Wolf of Wall Street', tot een legende gemaakt. Iedere respectabele verkoper is wel vertrouwd met zijn uitdaging: verkoop me deze pen. En dit is de boodschap die hij daarmee wilde overbrengen: jouw aanpak tijdens de verkoop heeft een directe invloed op je succes. En dat heeft dus een enorme impact op jouw conversiepercentages. 

Wat is dan de juiste insteek voor je sales? Tijdens de verkoop benoemen ondernemers vaak alle (technische) aspecten van het product of alle onderdelen van de dienst die ze leveren. Herkenbaar? Maar dat is vaak niet wat jouw klant over de streep trekt. Je klant wilt simpelweg weten wat het oplevert! Dus baseer je verkoop vooral op de volgende vraag: welk voordeel haalt de klant uit jouw dienst of product? 

Voorbeeld

❌ Zeg niet: "Dankzij de krachtige R8-motor is deze stofzuiger de beste op de markt."

✅ Maar: "Maak snel en makkelijk schoon met onze nieuwe krachtige R8-stofzuiger! Hou meer tijd over voor ontspanning terwijl je geniet van een schoon huis." 

In het eerste voorbeeld noemt de verkoper slechts een technische eigenschap. Het is niet echt duidelijk waarom deze stofzuiger nu de beste op de markt is. Maar in het tweede voorbeeld benoemt de verkoper precies welk voordeel het product heeft en welke ervaring de klant opdoet. En dát verkoopt.

3. Verbeter je relatiebeheer

Heb je weleens gehoord van de 80/20-regel? Dit wordt ook wel het Pareto-principe genoemd. Het Pareto-principe stelt dat 80% van je omzet voortkomt uit 20% van je klanten. 

Dat laat meteen zien hoe belangrijk relatiebeheer is voor je omzet. Je wilt deze bestaande klanten graag behouden en aanzetten tot een volgende aankoop. En tevreden klanten zorgen vaak voor gratis mond-tot-mondreclame. Met goed relatiebeheer behoud je dus niet alleen je bestaande klanten, het kan er zelfs voor zorgen dat nieuwe klanten zich bij je komen melden. Zonder dat je er veel voor hoeft te doen!


Goed relatiebeheer begint met de volgende punten:

  • Beheer secuur alle gegevens van je klanten
    Niets is zo vervelend als moeten zoeken naar de juiste klantgegevens. Wat is er ook alweer gezegd? Waar staat het nieuwe telefoonnummer van deze klant? En op welke dagen is deze klant telefonisch bereikbaar? ... Je wilt niet constant moeten speuren naar de antwoorden. Dat kost je tijd, energie en − in het ergste geval − ook je klant. 
    Zorg ervoor dat je altijd alle informatie en communicatie van klanten bij de hand hebt. Zo kan je klanten altijd direct een persoonlijk antwoord geven. Je klant voelt zich belangrijk en gehoord, waardoor je de klantrelatie versterkt. Daarbij volg je potentiële klanten (prospecten) sneller en makkelijker op, doordat je nooit meer hoeft te spitten naar de juiste informatie. 
  • Ken de geschiedenis van je klant
    We noemden het hierboven al: je klanten willen zich gezien en gehoord voelen. Zorg ervoor dat je weet welke pijnpunten jouw klant ervaart. Luister écht naar je klant en speel daarop in. Dit zorgt voor een verbeterde klantervaring, waarmee je je klanten aan je kan binden. 

Met Teamleader Focus heb je altijd en overal toegang tot je klantgegevens. Dankzij het overzicht van de klantinteracties kan je direct inspelen op vragen of zorgen van een klant. Zo neem je gemakkelijk even een klant van een afwezige collega over. Dat is pas klantenservice! Bekijk alle klantinteracties in een chronologische tijdlijn en verzamel en vind alle klantinformatie. Maximale service met minder gedoe. Probeer het nu zelf 14 dagen gratis.

4. Blijf prospecteren

Nieuwe klanten zijn onmisbaar als je je omzet wilt verhogen. Zorg ervoor dat je je prospecten nauwgezet opvolgt, zodat de kans groter wordt dat zij overgaan tot aankoop.

Het belangrijkste bij prospectie: ken je klant! Het heeft geen zin om reclame te maken als jouw aanbod niet bij die persoon past.

Dus: definieer je ideale klant. Vaak zijn dit mensen met een bepaalde hobby, specifieke behoefte of mensen die actief zijn in een bepaalde markt. Zo kan je gerichter prospecteren en stijgt je kans op succes.


Een betere opvolging van je potentiële klanten

“Dankzij Teamleader Focus kunnen wij een e-mail of telefoontje van een potentiële klant veel sneller opvolgen. We plannen vlot een (kennismakings)afspraak. Het mooie is dat de afspraak per e-mail wordt verstuurd naar de klant, inclusief alle benodigde informatie. En in mijn eigen agenda zie ik zelfs de reistijd staan! ”
Paul Gijsbertsen, SoftwashCleaning.nl

De manier waarop je prospecteert, hangt af van twee essentiële factoren: het type prospectie en het soort klant waarmee je te maken hebt. Tenslotte benader je een bedrijf anders dan een consument. Daarnaast speelt de AVG-wetgeving een belangrijke rol.

Diverse prospectiemethoden zijn:

  • Koud bellen - Deze aanpak is geschikt voor zowel b2b-verkoop als verkoop aan consumenten. Met de juiste strategie kan je met koud bellen, ofwel cold calling, een conversiepercentage van 10% behalen.
  • Warm bellen - Hierbij neem je contact op met bestaande klanten en degenen die al interesse hebben getoond. Het doel is om persoonlijke informatie te verzamelen over de behoeften van de klant, zodat je hierop kunt inspelen.
  • Prospectie-e-mails - Vergelijkbaar met koud bellen, maar dan via e-mail. Bij bedrijven kun je vaak e-mailadressen terugvinden op hun websites en in het KVK-handelsregister. Voor consumenten is dit lastiger vanwege de AVG-wetgeving, waardoor online- of offline adverteren wellicht effectiever is.
  • Social media - Zowel geschikt voor warm als koud prospecteren, waarbij je potentiële klanten benadert via platforms zoals Facebook, LinkedIn, Instagram en anderen. Door boeiende content te delen, tips te geven en gerichte advertenties te plaatsen, kun je in gesprek gaan met je doelgroep en nieuwe leads genereren.
  • Nieuwsbrief - Een vorm van warm prospecteren, waarbij je je bestaande klantenbestand op de hoogte stelt van bijvoorbeeld nieuwe aanbiedingen of producten. Een call to action in de nieuwsbrief moedigt klanten aan tot actie.
  • Netwerken - Een effectieve manier om nieuwe contacten te leggen en potentiële klanten te ontmoeten. Neem deel aan relevante evenementen, beurzen en seminars, zowel online als offline, om je netwerk uit te breiden en je naamsbekendheid te vergroten.

Meer weten over offertes?

In het e-book ‘De echte waarde van een offerte’ lees je tips en tricks voor een offerte die werkt:

  • Waarom verstuur je eigenlijk offertes?
  • Drie oorzaken waarom bedrijven niet altijd scoren met hun offertes
  • De offerte als krachtige salestool
  • Checklist voor een overtuigende offerte

5. Neem je website onder de loep

Wanneer heb je voor het laatst je website goed onder handen genomen? Grote kans dat dit alweer een tijd geleden is … Neem je website eens onder de loep en kijk of er verbetering mogelijk is voor de volgende punten:

  • Design
    Dat een visueel aantrekkelijke website zorgt voor een hogere conversieratio, dat weet je zelf ook. Maar wist je ook dat de gebruikerservaring net zo belangrijk is?De UX (user experience) gaat over het optimaliseren van de gebruikerservaring. Dat betekent dat je website voor de bezoeker gemakkelijk te navigeren is, zodat het zo min mogelijk moeite kost om de gewenste informatie te vinden. Daarbij moet het makkelijk zijn om contact met je op te nemen. Als je klant te lang moet zoeken, heb je een grote kans dat deze je website verlaat. En dat is nou precies wat je niet wilt!
  • Copy
    Goede teksten op je website zijn onmisbaar. Een conversiegericht geschreven tekst zet de klant aan om in actie te komen. Denk hierbij aan het invullen van een formulier, het verstrekken van contactinformatie, of misschien wil je graag dat je klant de telefoon pakt en je belt.
    Wat je doel ook is, een goed geschreven tekst kan hierbij een groot verschil maken. Zorg er daarbij altijd voor dat je reviews toevoegt aan je pagina. Klantrecensies vormen een krachtig instrument om vertrouwen op te bouwen. Potentiële klanten hechten vaak veel waarde aan de ervaringen van anderen met jouw producten of diensten. Positieve reviews fungeren als sociale bewijslast en kunnen twijfels wegnemen, waardoor de kans op conversie toeneemt.
    Een goede tekst is beknopt, informatief en zorgt ervoor dat je bezoeker overgaat tot actie. En heb je eenmaal contact? Dan kan jij de klant binnenhalen door verder te bouwen op de positieve indruk die je via je website hebt achtergelaten.
  • SEO
    Stel: je hebt een prachtige website, de gebruikservaring is optimaal en de teksten scherp en effectief. Al deze zaken hebben geen enkel effect als je website niet goed vindbaar is. Tenslotte heb je wel bezoekers nodig om te kunnen converteren. Dus kijk eens goed naar je zoekvindbaarheid! Met SEO (Search Engine Optimization) kun je ervoor zorgen dat jouw website beter wordt geïndexeerd door zoekmachines, waardoor potentiële bezoekers je gemakkelijker kunnen vinden. Je vergroot de zichtbaarheid van je website door:
    • relevante zoekwoorden strategisch in je content te verwerken;
    • de juiste metadata toe te voegen;
    • een solide interne en externe linkstrategie te hanteren. Onmisbaar om een goed vindbare website op te zetten!
  • SEA
    Naast het verbeteren van je organische zoekvindbaarheid (SEO), kan je ook de zichtbaarheid van je website vergroten met SEA. SEA staat voor ‘Search Engine Advertising’. Met SEA adverteer je in een zoekmachine zodat jouw website of product bovenaan in de zoekresultaten komt te staan. Bij het woord ‘zoekmachine’ denken veel mensen aan Google. Maar ook Bing, Youtube en Yahoo zijn zoekmachines. En vergeet ook Amazon, Pinterest en Google Shopping niet.Met SEA stel je een budget beschikbaar om te adverteren op bepaalde zoekwoorden. Als iemand dan in de zoekmachine zoekt op deze woorden, zal jouw website bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Is je dagbudget op? Dan wordt er voor die dag niet meer geadverteerd. We maken het duidelijker met een voorbeeld:Je hebt een bedrijf waarmee je leuke gepersonaliseerde mokken maakt en verkoopt. Dan kan je bijvoorbeeld adverteren op de zoekwoorden:
    • Gepersonaliseerde mokken
    • Bedrukte mokken
    • Mokken bedrukken
    Het is niet aan te raden om maar lukraak zoekwoorden te selecteren waarop je adverteert. Hoewel je dat natuurlijk wel kán doen, geeft dat meestal niet het beste resultaat. En je kan je geld natuurlijk maar één keer uitgeven. Daarom is het belangrijk om onder andere een goede zoekwoordenanalyse uit te voeren. 

Gaat je dit allemaal de pet te boven? Geen punt. Er zijn veel online marketingbureaus die je hierbij kunnen ondersteunen.

6. Gebruik online offertes

Je offerte is het uithangbord van je bedrijf. Daarom steek je waarschijnlijk tijd en moeite in het opstellen van je offerte. Vervolgens wil je uiteraard ook de garantie dat die goed en wel je klant bereikt. Met een papieren offerte heb je die garantie helaas nooit. Je offerte kan verloren gaan bij de post of je klant raakt deze kwijt tussen allerlei andere formulieren. 

Dan heb je als tweede optie: de offerte versturen via e-mail. Maar ook hier heb je geen 100% zekerheid dat de offerte geopend en bekeken wordt. Grote kans dat je zorgvuldig opgestelde document verloren raakt in een overvolle inbox of in de spamfolder terecht komt.

Een derde en veel efficiëntere optie is het online versturen, raadplegen en goedkeuren van offertes. Meer en meer bedrijven raken overtuigd van het gemak ervan. Er zijn diverse redenen waarom een online offerte een ideale oplossing is ter vervanging van je huidige manier van werken:

  1. Het verkoopproces versnelt

Een van de grootste problemen in je verkooptraject is het effectief laten ondertekenen van je offerte door je klant. De ondertekening van een offerte is vaak de stap in het verkoopproces die het meeste tijd in beslag neemt. Het is dan ook belangrijk dat je potentiële klant zijn offerte zo snel mogelijk ontvangt. Met online offertesoftware maak je in enkele minuten een professionele offerte die direct in de inbox van je klant belandt.

  1. Gerichtere opvolging van de klant

Hoe vaak komt het niet voor dat je een lead gaat belt of mailt, terwijl ze eigenlijk hun offerte nog niet eens hebben bekeken? Met online offertesoftware krijg je meer inzicht in je verkoopproces: bekijkt je klant zijn offerte, dan krijg je direct een notificatie. Zo kan je je (potentiële) klanten gerichter opvolgen.

  1. Laagdrempelige communicatie

Hoe duidelijk je offerte ook is opgesteld, de kans dat er een vraag rijst, blijft reëel. Niet elke klant zal snel de telefoon opnemen of direct een e-mail sturen. Studies hebben uitgewezen dat voor iedere vraag die een bepaalde klant stelt, er minstens 10 zijn die dezelfde vraag niet (durven) stellen. Je zorgt dus maar beter dat de drempel om te communiceren zo laag mogelijk is. Via een online platform is die drempel nagenoeg onbestaand: je klant geeft gewoon rechtstreeks feedback via de offertesoftware en je krijgt er onmiddellijk een melding van. Zijn er aanpassingen nodig, dan zal je klant steeds de laatste versie te zien krijgen – geen verwarring mogelijk.

  1. Overal ondertekenen

Nog een voordeel van je offertes online te laten raadplegen, is de multi-inzetbaarheid ervan. Je klant kan overal en altijd zijn offerte bekijken, en beter nog, direct ondertekenen. Of je klant de offerte op nou bekijkt op een smartphone, tablet of computer: overal kan hij zijn akkoord geven. Eenvoudig toch?

De offertesoftware van Teamleader Focus is een gebruiksvriendelijke oplossing voor onder andere het online versturen en opvolgen van offertes met Cloudsign. Je stuurt gemakkelijk offertes naar je klanten en zij kunnen op hun beurt de offerte raadplegen, downloaden, feedback geven of goedkeuren. En uit onze data blijkt dat Teamleader-offertes twee keer zo snel worden ondertekend dan offertes verzonden per e-mail. Probeer het nu zelf twee weken gratis en geef je offertes een vliegende start met Teamleader Focus. 

Gerelateerde blogposts