Informatiesilo's binnen je onderneming: hoe laat je ze verdwijnen?

HQ Blog information Silos Header

Bedrijven gebruiken meer tools dan ooit om een brede waaier aan taken uit te voeren. Handig, maar toch heeft het een nadeel: het risico op informatiesilo’s. Lees snel verder en kom te weten hoe je dit probleem vermijdt.

Cloudtools waren nooit zo populair als nu. Volgens een enquête uit 2016 gebruikt de gemiddelde organisatie dagelijks zo’n 930 cloudapplicaties voor bestandsopslag, klantbeheer, sociale media, e-mailcampagnes en nog veel meer.

Die tools helpen hen tijd besparen en efficiënter werken. Maar er is dus ook een keerzijde aan de medaille.

Wat zijn informatiesilo’s?

Wanneer je een breed scala aan applicaties gebruikt, wordt veel informatie bewaard op aparte plekken. Er is daardoor geen duidelijk overzicht. Wikipedia definieert het begrip als volgt:

“Een informatiesilo slaat gegevens op die onder de controle vallen van één entiteit en daardoor geïsoleerd worden van de rest van de organisatie, net zoals graan in een gewone silo ook afgeschermd wordt van elementen van buitenaf. Informatiesilo’s kunnen een technische of culturele oorsprong hebben.”

Er is gelukkig nog geen reden tot paniek: je hoeft al die nuttige tools niet achterwege te laten. Wél kies je er beter voor om ze met elkaar te verbinden met behulp van de cloud - ook wel bekend als cloudintegratie. “Maar waarom zijn die silo’s dan zo nefast?”, horen we je denken.

Welke risico’s brengen informatiesilo’s met zich mee?

HQ_Blog_informationSilos_Inline2

1. Dubbel werk

Door informatiesilo’s gaat veel informatie verloren. Daardoor verlies je tijd door aan dezelfde taken te werken als collega’s en ontstaan er verwarring en frustraties.

Gebruik technologie om de communicatie in het team te versterken. Collega’s verzenden dan geen e-mails waar je niet van op de hoogte bent, de inspanningen van je marketingteam zijn volledig gebaseerd op actuele verkoopgegevens (zoals de conversieratio per kanaal), enzovoort.

2. Geen inzichten gebaseerd op data

Slimme ondernemers verifiëren en analyseren hun data om betere beslissingen te maken. De kwaliteit van je data is daarbij essentieel. Als er elementen ontbreken of fout zijn, maak je misschien wel een keuze die een negatieve impact heeft op je onderneming.

Een voorbeeld:

  • Uit je analyse blijkt dat een bepaald doelpubliek een hoge conversieratio heeft bij de verkoop. Je wil dan je marketing en sales versterken om die bedrijven of personen dan nog beter aan te spreken. Maar wat als die gegevens aan de verkeerde sector worden gelinkt? Of als ze het gevolg zijn van een eenmalige marketingcampagne?

Verbreed je horizon en ga altijd alle beschikbare gegevens na, wat niet meteen een eenvoudige opdracht als al je data in verschillende silo’s zit.

HQ_Blog_informationSilos_Inline13. Gemiste verkoopkansen

Om succes te garanderen, moeten bedrijven snel kunnen handelen. Zorg voor gerichte marketing na bepaalde acties, bijvoorbeeld wanneer iemand je website bezoekt of e-book downloadt. Zodra daar een lead uit voortkomt, contacteert de sales die maar beter zo snel mogelijk. Jammer genoeg is dat niet eenvoudig wanneer je gegevens in aparte silo’s bewaart - en daardoor mis je belangrijke opportuniteiten.

4. Geen inzicht in je klanten

Klantgerichtheid is essentieel, vandaag meer dan ooit. Maar de tevredenheid van je klanten hangt af van welk traject ze doorlopen - en hoe goed jij dat traject begrijpt. Breng daarom elk contactmoment in kaart, en analyseer welke interacties ontbreken.

Als informatie over zulke contactmomenten niet consequent wordt uitgewisseld, heb je dus geen totaalbeeld van de klantervaring. En dan wordt het meteen ook moeilijk om die te verbeteren.

5. Gebrek aan prioriteiten en coördinatie

Dit is vaak de kern van het probleem. Een gebrek aan prioriteiten en coördinatie heeft niet enkel te maken met informatiesilo’s, maar ook met organisatorische problemen. Wanneer je geen gegevens deelt, zullen medewerkers gericht zijn op hun eigen projecten en persoonlijke doelen. Daardoor heerst er weinig openheid en communicatie: collega’s hebben geen idee wat er leeft in de rest van je organisatie (omdat ze bijvoorbeeld geen toegang hebben tot belangrijke cijfers) en dragen daardoor niet bij aan je successen.

Informatiesilo’s zorgen voor barrières die anders niet zouden bestaan. Gegevens worden niet uitgewisseld en mensen zijn geconcentreerd op hun eigen werk. Dat kan misschien een positieve focus teweegbrengen, maar kan ook nefast zijn voor de interne samenwerking.

Hoe vermijd je informatiesilo’s?

Efficiënte bedrijven weten wat hun prioriteiten zijn en beseffen dat samenwerking en gegevensuitwisseling belangrijk is. Nu je weet waar silo’s vandaan komen en welke schade ze aanrichten, is het tijd om ze te elimineren. We helpen je graag op de juiste weg met Teamleaders Marketplace.

Op de Marketplace vind je verschillende cloudoplossingen terug, speciaal ontworpen door je onderneming. Je informatiesilo’s verdwijnen dankzij wederzijdse data-uitwisseling tussen die cloudoplossingen én je werkprocessen gaan erop vooruit. Een kort overzicht van hoe het werkt:


{{ script_embed('wistia', 'gwz34jhozo', ', ', 'inline,responsive') }}

Hoe werkt de Marketplace?

Beheer integraties, bijvoorbeeld door met één klik in te loggen op externe applicaties. Bovendien kan je ook nog eens je eigen integraties bouwen en met een groot netwerk van andere kmo’s delen.

De Marketplace is de perfecte manier om je werkomgeving te optimaliseren. Ontdek het vandaag nog!

Opgelet: De Marketplace is enkel beschikbaar voor Teamleader-gebruikers. Teamleader is een all-in-one-tool voor CRM, projectmanagement en facturatie. Ontdek hoe onze software je kan helpen en bekijk onze functies or probeer het meteen 14 dagen gratis uit.