Leadkwalificatie met Teamleader

Geen enkel bedrijf kan echt floreren zonder goede leadkwalificatie. Uit onderzoek van Gleanster Research blijkt dat maar liefst 75 procent van de leads nog niet klaar is om te kopen. Als deze leads toch in je salesproces belanden, zijn ze lastig te overtuigen - als ze überhaupt geïnteresseerd zijn. We doelen hiermee op niet-enthousiaste telefoongesprekken, gemiste afspraken en onbeantwoorde e-mails die alleen maar tijd en geld kosten.

Een goed leadkwalificatieproces helpt je met het verzamelen van informatie en de keus of je potentiële klant aan het ideale profiel voldoet. Dit is niet iets wat je even op een kladblaadje schrijft. Je hebt de ondersteuning van de juiste tools nodig om dit soort informatie te verwerken.

Gelukkig is Teamleader een tool die je leadkwalificatieproces ten goede komt. Teamleader helpt je met het verzamelen en verwerken van de juiste data om de leads die (niet) goed passen te identificeren. Zo kun jij je focussen op de goede kansen en sneller deals sluiten. In deze blog lees je hoe je leads kwalificeert met Teamleader en hoe je uiteindelijk meer omzet genereert.

Lead-informatie verzamelen

Om leadkwalificatie een kans van slagen te geven, zul je alle informatie moeten verzamelen waarmee je een helder beeld van een contactpersoon kan schetsen. Je kunt deze data op verschillende manieren verzamelen met Teamleader: via webformulieren, LinkedIn en e-mail.

Web2Leads:

Je verliest een voorstel gemakkelijk door leads niet of niet snel genoeg op te volgen. Dit kan gebeuren door tekort aan tijd of een gebrek aan overzicht. Teamleaders Web2Leads integratie lost deze uitdaging voor je op in 4 simpele stappen:

  1. Je upload een formulier op je website via Jotform, Wufoo, Unbounce of Formstack of je maakt er zelf een.
  2. Je websitebezoekers vullen het formulier in, in ruil voor meer informatie, een prijslijst, een onderzoek of welk aanbod dan ook.
  3. Hun contactinformatie wordt doorgestuurd naar Teamleader en automatisch toegevoegd als contact en nieuwe deal.
  4. Nieuwe leads komen in je Teamleader database terecht, klaar voor kwalificatie en - natuurlijk - de perfecte opvolging.

Organiseer je een event? Creëer voor de gelegenheid een speciaal formulier om de contactgegevens van de aanwezigen te verzamelen. Met deze informatie kun je achterhalen of het event iets heeft opgeleverd wat betreft sales: hoeveel leads heb je uiteindelijk kunnen kwalificeren of converteren?

Teamleader geeft je de mogelijkheid om de weg van lead naar klant te volgen. Je kunt je hele salesproces managen, van leadregistratie tot opvolging tot offerte verzending. Ontdek in welke bedrijfsprocessen Teamleader nog meer voorziet.

LinkedIn

LinkedIn biedt een schat aan bedrijfsinformatie: de functietitel en manier waarop iemand zijn rol beschrijft, kan duidelijkheid bieden of iemand beslissingsbevoegd is of niet, in welke industrie hij actief is enzovoort. Teamleaders LinkedIn plug-in stelt je in staat om de profieldetails van een prospect automatisch toe te voegen aan Teamleader.

Bijvoorbeeld, als iemand jou zijn visitekaartje geeft, kun je naar zijn LinkedIn-profiel gaan en de informatie doorsturen naar Teamleader. Met de verkregen informatie ben je misschien al direct in staat om de lead te kwalificeren. Bovendien kun je ook andere medewerkers van het bedrijf toevoegen; om een compleet beeld te verkrijgen en er zeker van te zijn dat je snel de juiste mensen kan benaderen.

Email tracking

Als je je e-mailclient (bijv. Outlook, Office 365, Gmail) synchroniseert met Teamleader kun je contactinformatie en verzonden en ontvangen e-mails naar je CRM doorsturen.

Daarnaast kun je ook onbekende e-mailcontacten aan Teamleader toevoegen en alle verzonden e-mails tussen jou en je CRM-contact in de database opslaan. Het resultaat? Perfect bijgehouden communicatie zonder te hoeven knippen en plakken.

Teamleader stelt je in staat om zonder moeite contactinformatie super snel in je CRM te bewaren en deze te verrijken met mogelijk relevante informatie. Dit vormt niet alleen de basis van je leadkwalificatie, maar is ook een gemakkelijke manier om een klant- en lead-database op te bouwen. De volgende stap? De data managen en uitpluizen.

Optimaliseer je leadmanagement & kwalificatie

Een goed-georganiseerd overzicht van alle inkomende leads - los van het feit of ze intressant voor je zijn of niet - is onmisbaar. Teamleader geeft je dit dan ook. Dit zijn de verbeterpunten van je leadkwalificatie-proces, gebaseerd op urgentie en timing.

Houd leads in de gaten met zgn. Deal-fases

In Teamleader is een Deal een saleskans. Om de voortgang bij te houden en zeker te weten dat je ieder nieuw contact van de juiste opvolging voorziet, stelt Teamleader je in staat om ieder nieuw contact automatisch in een deal om te zetten. Je kunt iedere deal opsplitsen in verschillende fases: in contact komen, kwalificeren, demo geven, deal sluiten, klant is binnen, enzovoort. Gebaseerd op de kleurcodes zie je in één oogopslag op welke contacten actie ondernomen moet worden. Als de deal rood is bijvoorbeeld, is er haast bij.

Blog4 Qualify Leads With TL Inline 2

Als een deal afgeketst is, kun je ook de reden voor verlies opgeven. Als iemand je vertelt dat dit niet het goede moment is om te kopen bijvoorbeeld, maar het over zes maanden opnieuw wilt overwegen, kun je op dat moment een telefonische afspraak inplannen. Een dubbel voordeel van kwalificatie: je spendeert geen moeite en tijd aan een nutteloze kans, maar je behoudt een goede lead voor de toekomst.

Daarnaast stelt het bijhouden van ‘redenen voor verlies’ je in staat om meer strategische, data-driven beslissingen te maken die op lange termijn weer iets op kunnen leveren. Als meerdere mensen stellen dat je prijs te hoog is bijvoorbeeld, kun je een een campagne starten waarin de waarde van je product gedemonstreerd wordt of overwegen een de prijs van je aanbod aan te passen. Ook kun je deze mensen segmenteren om overeenkomstige karakteristieken te identificeren en te leren welk type lead misschien een minder goede match is.

Creëer automatisch follow-up taken en telefonische afspraken

Je kunt je agenda synchroniseren met Teamleader, zodat je van de ene agenda naar de andere kan springen. Bovendien kun je taken automatisch creëren om volgende stappen te nemen: je wilt misschien een telefonische (met Teamleaders VoIP integratie) afspraak plannen, een meeting of opvolgmail voor volgende week inplannen, enzovoort. Als een lead zijn telefoon niet opneemt, zal Teamleader automatisch een suggestie doen voor een tweede poging, zodat je het niet vergeet.

Al deze features zijn tijdgevoelig, want wat betreft leadkwalificatie gaat het niet alleen om het opvolgen als zodanig, maar wanneer je dat doet.

Het kaf van het koren scheiden met custom fields, tags en segmenten

De mogelijkheid om veelbelovende leads van de niet zo geïnteresseerde leads te scheiden is noodzakelijk in je zoektocht naar de juiste leads.

Daarom is segmentatie een essentieel onderdeel van leadkwalificatie. Je database splitsen helpt je met het plannen van de juiste opvolgactie en het beter richten van je berichtgeving. Je kunt segmenten maken door tags en custom fields toe te voegen aan de contacten in je database.

Blog4 Qualify Leads With TL Inline 3

Leadkwalificatie is een continu leerproces

Teamleader geeft je de mogelijkheid om de beste bronnen voor leads te vinden met klantdata management. Vraag een potentiële klant altijd hoe of waar hij over je bedrijf gehoord heeft. Hebben ze je via je website gevonden, met je gesproken op een event of ontdekt in een magazine? Teamleaders lead-bron statistieken stellen je in staat om de conversieratio per bron te meten, zodat jij je budget verantwoord kan spenderen. Als je veel leads van hoge kwaliteit krijgt via je partner-netwerk bijvoorbeeld, is het slim om nog meer met hen samen te werken.

Wanneer je leadkwalificatie toepast, is het aan te raden om af en toe even een stapje terug te doen, uit te zoomen en de statistieken eens goed onder de loep te nemen om je strategie te blijven verbeteren. Teamleader helpt je met het opsporen van trends en het maken van strategische beslissingen om je sales naar een hoger niveau te tillen.

Wil jij meer weten over hoe Teamleader je kan helpen je bedrijf te ontwikkelen?
Ontdek welke features je sales en marketing naar een hoger niveau tillen.

Gerelateerde blogposts