Datavoorkmos NL Header 960x400

We hoeven jou het belang van data niet uit te leggen. Je weet dat data een grote rol kan spelen in de toekomst van je bedrijf, maar realiseren is slechts stap één. Want hoe je data kunt verzamelen, analyseren en inzetten voor je bedrijf is een ander verhaal.

Steeds meer bedrijven hebben een interesse in data. Vooral de marketingbureaus zijn erdoor geobsedeerd, maar dat is niet de enige sector die er aandacht aan zou moeten besteden.

Waarom is data zo belangrijk? Hoe kun je dit analyseren? En vooral: hoe kun je er als klein mkb-bedrijf mee aan de gang?

Data voor dummies

Digitale transformatie maakt het steeds makkelijker om grote verzamelingen gegevens op te slaan. Gigantische datasets kunnen geregistreerd en vergeleken worden de analyse maakt het mogelijk om patronen te ontdekken en grondige inzichten te creëren die voordien niet mogelijk waren.

Bijzonder interessant voor de bedrijfswereld dus, omdat dit soort inzichten gebruikt kunnen worden om meer doordacht beslissingen te maken. Grote bedrijven laten experts los op hun gigantische hoeveelheden aan gegevens, die door hun grootte ook wel ‘big data’ genoemd worden.

Data voor dummies

Big data wordt ingezet om bijvoorbeeld het gebruikersgedrag op een website te analyseren. Waardoor deze bedrijven snel en efficiënt klantervaringen kunnen verbeteren.

Toch is data niet alleen nuttig voor de grote spelers. Ook in jouw onderneming komt er een massa aan gegevens voorbij. Het enige verschil is dat deze nog niet worden opgeslagen of geanalyseerd.

Stel je eens voor wat je wel niet zou kunnen als je die gegevens zou registreren: je leert je klanten beter kennen, waardoor je hen beter van dienst kan zijn. Je kan razendsnel data zoals namen en e-mailadressen opslaan, maar ook gedrag dat online geregistreerd wordt, zoals de tijd die mensen op je website doorbrengen.

Zo verwerf je al snel diepgaande inzichten; je beste klanten, waar zij vandaan komen, hoe lang het verkoopproces gemiddeld duurt en waar het spaak loopt - de mogelijkheden zijn oneindig! Je hoeft hiervoor geen datawetenschapper in huis te halen hoor, er bestaan allerlei software en tools die je data-vragen beantwoorden.

Wil je meer leren over hoe technologie jouw onderneming verder kan helpen. Download dan ons ebook over Digitaal ondernemen voor dummies waarin we de voordelen nog eens op een rijtje zetten en jou begeleiden bij de eerste stappen.

Voorbeeld: wat kan je leren van je website?

Je website is af en online. Klaar! Of toch niet? Om het meeste uit je website te halen, moet je er data uithalen en die analyseren.

In de eerste plaats is het belangrijk dat je doelgroep jouw website kan vinden, maar je websitebezoekers willen vervolgens ook iets doen. Informatie opzoeken, prijzen bekijken, een contactformulier invullen. Je wilt dus de prestaties van je website meten.

Dit is niet in één cijfer samen te vatten. Je kijkt naar een scala van gegevens, zoals:

  • Aantal (unieke) paginaweergaves: hoeveel mensen bezochten je pagina?
  • Bounces: hoeveel mensen verlaten je website, meteen nadat ze die hebben geopend?
  • Kliks: hoeveel kliks zijn er op elke pagina, op welke links?
  • Shares: hoe vaak wordt jouw website of de inhoud ervan gedeeld?
  • Formulieren: hoe vaak worden ze ingevuld? Zijn deze volledig?
  • en nog heel veel meer.

Een combinatie van verschillende statistieken, relatief makkelijk te verzamelen met online tools, kan dus voor heel wat verfrissende inzichten zorgen. Zo komen de zwakke punten van je website aan het licht en begrijp je meteen ook beter waar je websitebezoeker wel - en vooral niet - naar op zoek is.

Waarom is data interessant voor het mkb?

De ene helft van het mkb ziet een kans in data, maar de andere helft ziet geen relevantie voor hun eigen bedrijf. Slechts 12% gebruikt data bij de dagelijkse sturing van het bedrijf. Dat kun je als je voordeel gebruiken: door snel in te zetten op dataverzameling, kun je je concurrenten een stap voor zijn.

Wat kan data-analyse voor jouw bedrijf betekenen?

  • Creëer een nieuwe beslissingscultuur die veel meer op feiten en cijfers gebaseerd is dan op gevoel. Een onderbouwde mening geeft jou en je medewerkers een stuk meer zekerheid.
  • Op het gebied van dienstverlening ontstaat er nieuwe kansen. Dankzij nieuwe inzichten kun jij je aanbod aanpassen aan de wensen van je klant (in plaats van wat jij denkt dat de klant wilt).
  • Je versterkt klantrelaties door meer personalisatie. Door hun gegevens op het juiste moment en de juiste manier erbij te pakken geef je klanten het gevoel dat je hen écht kent. En tevreden klanten, nou ja, daar draait het uiteindelijk allemaal om.

“Door data slim te gebruiken creëer je een nieuwe beslissingscultuur, verbeter je je product of dienst en versterk je je klantenrelaties.”

Hoe verzamel en gebruik je data?

De doelgroep benaderen: nieuwe klanten aantrekken en overtuigen

Data voor kmo's: prospecteren

Niet alle potentiële klanten met wie je in contact komt vormen een match met jouw bedrijf. met behulp van data kun je analyseren wat je beste klanten gemeen hebben en waar er nog kansen zijn om het beter te doen.

  • Leer de verschillende segmenten van je doelgroep kennen: van de media die ze consumeren tot de taal die ze gebruiken.
  • Creëer meer personalisatie en engagement door de juiste boodschap op het juiste moment te brengen.
  • Profiteer van meer efficiënte sales doordat je beter kan inspelen op je potentiële klanten.

Bouw aan betere klantenrelaties

Niet alleen je bedrijf, maar ook je klanten profiteren van deze schat aan klantgegevens. Door meer informatie te verzamelen, creëer je meer kansen om hen echt gelukkig te maken én te houden.

  • Als je klantenbestand snel groeit, zullen je klantenregister en het geheugen van zelfs de allerbeste secretaresse niet meer volstaan. Dankzij een systeem voor klantenbeheer bewaak je de persoonlijke relatie met al je klanten.
  • Zorg voor gepersonaliseerde communicatiestrategieën door je klantenbestand op te delen met behulp van criteria die je zelf bepaalt. Door klantgegevens te combineren met mobiele data en informatie van social mediakanalen zoals Facebook of LinkedIn, maak je diepgaande personalisatie mogelijk.
  • Laat mensen zien dat je hen waardeert met behulp van persoonlijke communicatie. Het zal je enorm helpen in het verkoopproces.

Salesfunnel volgen

Data voor kmo's: verkooptraject opvolgen

Hoe kwam een potentiële klant in de eerste plaats bij jou terecht? Welk contact is er geweest? Hoe verliepen de meetings? Werden er offertes verzonden? Werden die aanvaard en waarom (niet)?

  • Registreer alle stappen die je neemt tijdens het verkoopproces en sla ze op in een centrale database.
  • Gebruik data-analyse om te ontdekken waar het vaak mis gaat.
  • Leer van deze data-analyse en kies voor een proactieve aanpak tijdens je kwalificatieproces.

Leren van statistieken en cijfers

Gebruik data om meer inzicht te krijgen in je bedrijfsactiviteit. Door te weten waar je leads geografisch gevestigd zijn, of welke kansen je hebt om een verkoop te laten slagen, kun je jouw salesproces optimaliseren. Data-analyse helpt je om jouw bedrijf te laten groeien.

Data is niet alleen bedoeld voor marketingexperts bij multinationals. Ook voor jouw kleine onderneming kan het een cruciale rol spelen: van inzicht in je klanten tot een soepel verkoopproces en geoptimaliseerde processen in je hele bedrijf.

Digitaal Ondernemen