Financiële stabiliteit begint met inzicht

Hoe ging het Nederlandse mkb om met de financiële onzekerheid door twee jaar corona? Dat lees je in blog 2 uit Het mkb-gevoel nu.

Recent vroegen wij aan 300 mkb'ers hoe zij de afgelopen twee jaar hebben beleefd en hoe ze de weg naar groei inzetten. Ook 5 experts delen hun mening over de bevindingen uit het onderzoek. Het resultaat lees je in ons e-book Het mkb-gevoel nu. Zin om alles te lezen? Klik dan hier voor het volledige e-book.

Het mkb-gevoel nu

Hoe zetten Nederlandse mkb’ers de weg naar herstel in? Wij vroegen hoe ondernemers twee jaar crisis hebben beleefd en polsten bij 5 experts om een blik te werpen op de toekomst.

De grootste eye opener van de crisis voor mkb’ers in de zakelijke dienstverlening? Hoe belangrijk inzichten in de financiële resultaten en inkomsten zijn. Cashflow management, met andere woorden. Want als je weet hoe je ervoor staat, kun je flexibeler reageren op onverwachte crises en een schommelende economie. Ondernemers zijn ondertussen dan wel voornamelijk positief over de toekomst, bezorgdheid over hun financiële buffers is nooit ver weg.

We zijn goed op weg!

Sinds de economie van het slot is gegaan, zit de zakelijke dienstverlening weer in de lift. Hoewel de omzet- en winstcijfers er positief uitzien, hebben veel ondernemers ook zorgen. Zo verkeren veel bedrijven in onzekerheid over hun financiële positie. Veel bedrijven ontvingen overheidssteun en bijna de helft daarvan verwacht dat zij door het terugbetalen daarvan in moeilijk vaarwater terechtkomen. 37 procent geeft dan ook aan dat het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf en/of het aanvullen van financiële buffers de hoogste prioriteit heeft.

De coronacrisis had volgens ruim een kwart van de mkb-bedrijven negatieve effecten op hun toeleveringsketen. Daarnaast had de pandemie bij vier op de tien ondernemers een negatieve invloed op de financiële resultaten en inkomsten van hun bedrijf. In sommige sectoren vielen inkomsten grotendeels weg en werden mkb’ers geconfronteerd met een langere betaaltermijn.

And now what?

De noodgedwongen stilstand in maart 2020 verplichtte ondernemers enerzijds om hun financiën onder de loep te nemen, maar gaf hun tegelijkertijd ook ruimte om na te denken over nieuwe kansen voor hun bedrijf. Want inzichten in de financiële huishouding waren noodzakelijk voor het voortbestaan van het mkb en hun toekomstige groei.

Diezelfde coronacrisis die de oorzaak was van de financiële bezorgdheden van het mkb, zorgde echter ook voor een stroomversnelling in digitalisering. En ook de opvolging van financiën werd meer gedigitaliseerd. Mkb-bedrijven ondervonden aan den lijve de voordelen daarvan. Vier op de tien van hen vindt dat het analyseren van bedrijfsdata een belangrijke voorwaarde is voor groei.

Hoewel veel ondernemers in de zakelijke dienstverlening erkennen dat die data-analyse en cashflow management dus cruciaal zijn voor het voortbestaan en competitieve vermogen van hun bedrijf, geldt voor veruit de meeste bedrijven dat zij behoefte hebben aan meer tijd, kennis en financiële armslag om die digitale transitie verder uit te bouwen. Maar het is duidelijk gebleken dat het verzamelen en analyseren van bedrijfsdata een belangrijke basis is voor adequate besluitvorming. En die kan er uiteindelijk juist voor zorgen dat ondernemers tijd en geld overhouden.

Wil je meer inzichten?

Benieuwd naar meer inzichten van mkb’ers in de zakelijke dienstverlening? Je leest er alles over in Het mkb-gevoel nu. Met dit e-book willen we ondernemers helpen om zich weer te richten op groei. We geven je een unieke inkijk in hoe andere ondernemers dat doen en geven het woord aan experts. Download het e-book.

En hoe gaan we nu verder?

Om het financiële overzicht te bewaren is het nodig dat je op elke moment weet welke projecten er in de pipeline zitten, welke facturen nog betaald moeten worden, hoeveel uren je aan een project spendeert, …. Met de work management software van Teamleader kan je je financiële processen stroomlijnen waardoor je steeds zicht hebt op financiële vooruitzichten. Wil jij zien hoe dat in zijn werk gaat? Probeer Teamleader Focus 14 dagen gratis. Je hoeft geen credit card-gegevens achter te laten. Toch niet je ding? Dan stop je er gewoon mee. Makkelijker kan bijna niet.

  • 12/05/2022
  • Laatst gewijzigd op 19/07/2023

Gerelateerde blogposts