Project milestones: hoe checkpoints de vaart in je project houden.

Ervaren projectmanagers weten het al langer: project milestones bieden niet alleen houvast, maar bepalen ook het ritme van een project. Wat is het verschil tussen milestones en deadlines? Waarom is het nuttig om met milestones te werken? En zijn er ook valkuilen? Enkele best practices bij het bepalen van project milestones.

Meer overzicht over je projecten en minder losse tools. Dankzij Teamleader heb je alles op één plek: je offertes, facturen, crm en projectplanning. Dat maakt projectmanagement een stuk makkelijker!

Probeer het nu zelf vrijblijvend twee weken uit.

Project milestones vs. taken, deadlines, doelen en deliverables.

Net als deliverables, doelen en taken zet je project milestones uit op een tijdlijn. Taken en deeltaken zijn de bouwstenen van je project. Je levert ze af binnen een deadline - een concrete datum in de toekomst. Deliverables zijn de concrete producten of resultaten van een groep taken. De creatie van een huisstijlgids kan bijvoorbeeld een deliverable zijn in een rebrandingproject, het einddoel is de implementatie van een nieuwe huisstijl. Project milestones geven het moment aan waarop een groep taken of een projectonderdeel is afgerond, zodat je met de volgende projectfase kan starten. Ze markeren de belangrijke momenten - de mijlpalen - in je project.

Enkele voorbeelden van project milestones.

Project milestones bepalen is dus een kwestie van cruciale momenten in je project identificeren. Dat kunnen belangrijke deliverables zijn, de afronding van een fase of van een kritieke taak.
In het rebrandingvoorbeeld zouden dit bijvoorbeeld de mijlpalen kunnen zijn in je project:

  1. Aanstelling van een projectteam en budgettering
  2. Merkonderzoek en bepalen merkstrategie
  3. Ontwikkelen nieuw logo en huisstijl
  4. Merklanceringsplan opstellen
  5. Implementatie van de nieuwe huisstijl

Een je de belangrijkste milestones bepaalde, kan je ze uitzetten op je projecttijdlijn, afhankelijkheden bepalen en starten met het plannen van taken en deeltaken.

Waarom projecten plannen met milestones?

In project planning draait alles om structuur, timing en overzicht. Project milestones passen perfect in dat plaatje. Ze tonen je heel concreet de voortgang van je project en bepalen zo mee het ritme. Elke milestone die je bereikt is een succesmoment, dat je gerust mag vieren met je team. Zo hou je de neuzen in dezelfde richting en de vaart in je project.

Mijlpalen helpen je ook om knelpunten te herkennen. Haalde je een mijlpaal niet, dan is dat een signaal om je planning te herbekijken. Was die onrealistisch of te ambitieus, zijn er externe factoren die voor vertraging zorgden? Bekijk wat er fout ging, pas je planning aan en trek lessen voor de toekomst.

Best practices bij het bepalen van milestones.

Plan je voor het eerst een project met milestones? Enkele best practices en valkuilen die je beter vermijdt.

  1. Niet te veel, niet te weinig.
    Selectief zijn is nodig, maar probeer ook niet te minimalistisch te werken. Te veel milestones maken je planning nodeloos complex en onoverzichtelijk, te weinig mijlpalen maken het moeilijk om in te schatten hoe je project vordert.

  2. Flexibiliteit first.
    Project milestones zijn een stevige houvast, maar zijn niet in steen gebeiteld. Naarmate je project vordert, kan het nodig zijn om nieuwe milestones te bepalen, wat te schuiven met je tijdlijn of sommige mijlpalen te laten vallen.

  3. Vraag input aan je team.
    Een project is teamwerk. Steek de koppen bij elkaar om je milestones zo accuraat mogelijk te bepalen en geen belangrijke fases te vergeten. Het zal de betrokkenheid van je projectteam alleen maar sterker maken.

  4. Vergeet de afhankelijkheden niet.
    Lanceer je een nieuwe website, dan moet het ontwerp klaar zijn voor je de site kan bouwen. Identificeer de juiste afhankelijkheden, zodat je tijdlijn correct is opgebouwd.
  5. Gebruik een tool.
    Projectplanning is een complexe zaak. Ga je manueel knippen, plakken en plannen, dan verlies je in geen tijd het overzicht. Een project planning tool zoals Teamleader is dus geen overbodige luxe. Onze software helpt je onder andere offertes omzetten in projecten, milestones bepalen en deeltaken plannen, terwijl je altijd het overzicht bewaart..

Projectbeheer en creativiteit | Agency Life

Zijn een strakke projectplanning en tools compatibel met creativiteit? Hoe bewaak je de capaciteit? Download nu ons e-book over projectmanagement in agencies. 

De basis van projectmanagement

Projecten managen is absoluut niet eenvoudig. Je resources plannen, deadlines halen, de workload van je team in balans houden…. En ondertussen moet je projecten ook nog eens op tijd en binnen het budget moet opleveren.

Gerelateerde blogposts