Resource management: wat is het en hoe pas je het toe?

Resource management kan je samenvatten als een streven naar meer efficiëntie. Bedrijven passen het toe om hun winst te optimaliseren en hun marktpositie op een duurzame manier te versterken. Daarbij kijken ze hoe ze hun middelen - financiële middelen, producten, software, … - en mensen optimaal kunnen inzetten. Als het over het beheer van mensen of medewerkers gaat, spreekt men ook wel over human resource management.

Wat is (human) resource management?

Wat is (human) resource management? Resource management is de kunst om mensen en middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Oftewel: meer gedaan krijgen met minder gedoe. Onze omschrijving wordt snel duidelijk met een voorbeeld. Stel, je wordt gedropt op een onbewoond eiland. Welke drie items neem je mee om te overleven? Bepalen wat je meeneemt en hoe je die items gaat gebruiken, is een eenvoudige vorm van resource management. In een bedrijfscontext is dat proces een stuk complexer, omdat er nu eenmaal veel meer aspecten zijn om rekening mee te houden.

 

Human resource management, afgekort hrm, is de kunst om mensen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Alleen al om het hrm in goede banen te leiden, hebben veel bedrijven een hr manager of zelfs een complete human resources afdeling in dienst. Door middel van resource planning houdt de HR-afdeling zicht op de capaciteit van het team, zodat dit effectief ingepland kan worden en er een goede balans ontstaat.

Voor het plannen en beheren van middelen kan je bijvoorbeeld denken aan grondstoffen, onderdelen, producten, materialen, transporteurs, natuurlijke hulpbronnen, software, financiële middelen en nog veel meer. Dit kan heel complex zijn. Om het beheer daarvan overzichtelijk te houden, maken ze vaak gebruik van work management software.

Grip op je planning

Met de planningssoftware van Teamleader Focus zie je direct waar je team nog ruimte heeft waardoor je makkelijk de gaten in de planning vult. Beheer je projectplanning strak voor een vlekkeloze uitvoering. 

Ben je een agency van 20+ medewerkers? 

Ontdek dan Teamleader Orbit, onze krachtige agency software. Teamleader Orbit helpt je agency met resource- en capaciteitsplanning, inkomstenbeheer én klantengroei.

De voordelen van resource management

Een doordachte strategie voor het inschakelen van middelen en mensen levert je veel voordelen op ten opzichte van ad-hoc werken. Wij hebben vier voordelen op een rij gezet.

1. Je minimaliseert je kosten

Door aankopen te centraliseren en te standaardiseren, kan je vaak efficiënter inkopen en scherpere prijzen onderhandelen met leveranciers. Zo bespaar je veel geld op je inkoop! Met een goede resource planning vermijd je daarbij ook nog eens onnodige uitgaven omdat je precies kan bepalen welke middelen nodig zijn voor specifieke taken en projecten.

2. Je vermijdt tekorten en andere problemen

Op elk moment een overzicht hebben van de middelen - en de mensen - die je ter beschikking hebt, helpt je te anticiperen op mogelijke tekorten, vertragingen of andere problemen. Daardoor kan je op tijd ingrijpen. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen van je planning of het tijdig inschakelen van aanvullende ondersteuning. Zo minimaliseer je de kans op tekorten en behaal je de deadlines zonder problemen. 

3. Je creëert overzicht, vergroot de transparantie en maakt samenwerken makkelijker

Als je work management software inzet om je middelen en mensen in kaart te brengen, ontstaat er niet alleen een overzicht maar vergroot je ook de transparantie binnen de organisatie. Iedereen heeft toegang tot dezelfde gegevens, waardoor communicatie wordt verbeterd en verschillende afdelingen efficiënter kunnen samenwerken. Dus, je behaalt sneller je doelen met minder gedoe. 

4. Je zorgt voor tevreden werknemers

Strategisch resource management betekent niet alleen het inzetten van mensen met de juiste vaardigheden op de juiste plaats, maar ook het behouden van een balans in de werkdruk. Dit bevordert de individuele prestaties en zorgt voor tevreden werknemers. Resource management software stelt je in staat om een goede capaciteitsplanning te maken. Daarmee grijp je vlot in als de balans verstoord dreigt te raken. Dit draagt bij aan een gezonde werkomgeving, een hogere werknemerstevredenheid en een positieve bedrijfscultuur.

Teamleader helpt muren te doorbreken

Bij X-interactive werkt iedereen met Teamleader. Dit maakt de samenwerking een stuk makkelijker. Ate Bontjer, eigenaar van X-interactive: 

“De administratie, de developers, de projectmanagers tot en met de salespersonen werken allemaal met Teamleader. Dat helpt om bepaalde muren te doorbreken. De supportafdeling en de developers communiceren nu makkelijker met elkaar en ook de urenregistratie is gladgestreken.”

Je resources plannen in 5 stappen

Wil je groei realiseren met je bedrijf? Dan is een goede resource planning onmisbaar. Met de volgende vijf stappen ben je al goed op weg:

BE NL SEO Blog Resource Management Process

1. Wat heb je nodig?

Bepaal welke resources je nodig hebt om je doel te bereiken of je project tot een goed einde te brengen. Plan je de middelen en mensen voor een project? Dan is het handig om hier te werken met een template van een vorig project, als je deze hebt. Zo bespaar je tijd en zie je geen belangrijke elementen over het hoofd.

2. Verdeel in fases en ken taken toe

Plan je mensen en middelen in en koppel ze aan de juiste taken. Stel daarbij heldere deadlines voor iedere taak. Voorzie voldoende tijd: genoeg om taken tot een goed eind te brengen, zonder je deadline uit het oog te verliezen.

3. Bewaar het overzicht

Bewaar het overzicht over je planning, zodat je kan ingrijpen bij problemen. Een goede resource management tool toont je in één oogopslag welk aspect je aandacht nodig heeft op welk moment, zodat je kan anticiperen op problemen.

4. Stuur bij waar nodig

Een resource planning is nooit klaar. Vroeg of laat krijg je immers te maken met vertragingen, aangepaste budgetten, medewerkers die onverwacht uitvallen of andere onvoorziene omstandigheden. Flexibel inspelen op zulke veranderingen is dus cruciaal. 

5. Analyseer en leer bij

Is je project afgelopen of je doel bereikt? Maak gebruik van rapporten en analyses om je resource management te evalueren en maak slimme beslissingen voor de toekomst. Zo kan je het volgende project nóg beter aansturen. 

Beheer moeiteloos je mensen, middelen en projecten 

Met de makkelijke bedrijfssoftware Teamleader Focus beheer je facturen, offertes en klantrelaties en volg je projecten op de voet. Dankzij het planning overzicht zie je direct of je team nog ruimte heeft of dat je extra hulp moet inschakelen. 

Zo ga je altijd je deadlines met vertrouwen tegemoet. Probeer Teamleader Focus twee weken uit. Zonder gedoe. Zonder te betalen.

Succesvoller werken dankzij de juiste tools

Thomas Isarin, operations manager bij Unlimited Productions, is een groot fan van werken met tools. Thomas:

“Net zoals – of misschien net omdàt – ik van een strakke organisatie hou, ben ik ook een echte toolman. Tools zorgen voor houvast, overzicht en inzicht. Ze helpen onze mensen om succesvoller te werken.”

Welke resource management tools gebruiken agency’s met 20+ medewerkers?

Resource management is een uitdaging, helemaal voor agency’s met meer dan 20 medewerkers. Een resource management tool is dan vaak onmisbaar. Maar ‘tools’ is nogal een groot begrip. Welke functies heb je nou écht nodig en wat is de meerwaarde daarvan? In de Agency Life podcast episode bespreken we welke meerwaarde tools bij projecten hebben.

Ontdek ons resource management system

Ben je een agency van 20+ medewerkers? Ontdek dan Teamleader Orbit, onze krachtige agency software. Hiermee heb je direct zicht op het werk dat gedaan is, nog uitgevoerd moet worden, nog niet toegewezen is en eraan komt. 


Zo maak je makkelijk de personeelsplanning. En dat per individu, skill en team. Nieuwsgierig? Contacteer een consultant en ontdek wat Teamleader Orbit voor jouw organisatie kan betekenen. 

Gerelateerde blogposts