HQ Blog Newfeature Project Profits Header V2

Klanten van Teamleader worden gemiddeld binnen 24 dagen betaald. Wil je als mkb’er ook sneller betaald krijgen? In deze blog lees je hoe je dat aan kunt pakken.

Nieuwe betalingstermijnen in 2019?

Eind april 2019 deed MKB-Nederland een dringende oproep aan het kabinet om de wetgeving rond verplichte betalingstermijnen aan te passen. Sinds 2017 moeten grote bedrijven kleine leveranciers uiterlijk binnen zestig dagen betalen. Die termijn moet volgens MKB-Nederland terug naar dertig dagen. En deze belangenorganisatie heeft groot gelijk. Een kortere betalingstermijn geeft een mkb’er zogezegd meer vet op de botten. Hij kan daarmee niet alleen zijn vaste kosten betalen, het geeft hem ook ruimte om te investeren.

Dit kun jij zelf doen om sneller betaald te worden

Wist je dat je het heft ook in eigen handen kunt nemen? Je hoeft niet op nieuwe wetgeving te wachten om sneller betaald te worden. Je kunt een aantal zaken zo regelen, dat je sneller betaald wordt:

Het offertetraject

  • Om te beginnen moet je offerte glashelder zijn. Een klant moet in één oogopslag kunnen zien wat je aanbiedt en wat daar de kosten van zijn.
  • Daarnaast is het slim om met voorschotfacturen te werken. Zeker in de dienstverlening waar je overwegend uren verkoopt, is een voorschotfactuur een prima manier om vaste kosten op te vangen.
  • Verder is het raadzaam om direct in het offertetraject al afspraken te maken over factuur- en betaaldata. Maak daar duidelijke afspraken over en leg ze goed vast. Zo is er voor beide partijen honderd procent duidelijkheid.

De facturering

  • Zoals gezegd moet je offerte glashelder zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de factuur. Er moet geen enkel misverstand mogelijk zijn over geleverde diensten en bedragen. Een klant moet direct zien waar de factuur over gaat, zodat hij die snel goedkeurt en doorstuurt voor betaling.
  • Zorg ervoor dat je factuur compleet is en voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst. Denk aan verplichte vermeldingen als naam en vestigingsadres van je bedrijf, je KvK-nummer, btw-nummer, naam en adres van je klant.
  • Veel mkb-ondernemers zijn er al aan gewend om hun facturen digitaal te versturen. Dat geldt echter niet altijd voor de opvolging. Zorg ervoor dat ook dat onderdeel van het factureringsproces goed is ingericht. Je hebt daarbij tal van mogelijkheden, van direct online betalen via iDeal of een serviceprovider als Molly of Buckaroo tot aan afspraken met een creditcardbedrijf.
  • Je kunt het beheren van je facturen ook uitbesteden aan een externe dienstverlener, zoals Payt. Bedenk ook of je je klanten die sneller betalen kunt belonen met een korting of andere blijk van waardering. Geef een klant die bijvoorbeeld binnen veertien dagen betaalt een korting op het totale factuurbedrag van vijf of tien procent of beloon hem met een dinerbon.

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je je betalingsproces zo veel mogelijk digitaliseert en automatiseert en alle stappen regelmatig onder de loep neemt om te kijken of het slimmer kan. Uit een eerder onderzoek dat we deden, bleek dat bedrijven die ingezet hebben op digitalisering succesvoller zijn, beter gewapend zijn tegen de concurrentie en positiever naar de toekomst kijken. De tijd die ze winnen met digitalisering steken ze in zaken als training en innovatie, waardoor ze voorop blijven lopen.

Binnen 24 dagen betaald

Veel van onze klanten ervaren dat digitalisering helpt bij het verbeteren van hun cashflow. In 2018 verstuurden onze klanten bijvoorbeeld gemiddeld 427 facturen naar hun leveranciers. Van deze facturen werd er 89 procent betaald via ons platform, de betaling gebeurde gemiddeld 24 dagen na het versturen van de factuur. Van de bedrijven die onze invoice cloud voor online betalen gebruiken, werd 72 procent op tijd betaald. Dat zijn geen slechte scores, die in nog wel hoger kunnen worden.

Het is nu afwachten of het kabinet of de Tweede Kamer gehoor geeft aan de oproep van MKB-Nederland. Maar je hoeft in de tussentijd niet stil te zitten. Heb je hulp nodig om je bedrijf efficiënter te maken en je offerte- en factuurstroom te verbeteren? Bel of mail ons: 085 - 888 2980 of sales@teamleader.nl

{{cta('15d36c20-e5cf-4f0b-b6f9-b5b63d3225a8','justifycenter')}}