1 jaar | 4 minuten

Succesvol op Instagram: hoe start je als bedrijf met video?

NL Blog WSNL Instagram Charlottevant Wout Header

Zit jouw bedrijf al op Instagram? Als je het merk goed neerzet, kun je een enorm publiek bereiken. Instagram-expert Charlotte van ‘t Wout vertelde op Work Smarter 2019 hoe je je merk een boost kunt geven door video’s op Instagram.

Waarschijnlijk weet je ook wel dat je eigenlijk ‘iets met video’ zou moeten doen. De cijfers liegen er tenslotte niet om. Charlotte vertelt: “De kans dat iemand een CTA (call-to-action) in tekstvorm onthoudt is 10%, bij video is dat maar liefst 95%.

De kracht van social media

Nog steeds niet overtuigd om het filmpje ook op Instagram te zetten? “Maar liefst 73% van de mensen zegt dat ze ergens op social media een product hebben gezien en zo overtuigd werden om het te kopen. Je kunt social media zien als een hele drukke winkelstraat. Met de juiste content lok je mensen naar je site. Websites gaan niet viral, social media content wel.”

Charlotte van 't Wout viral social media

Charlotte’s eerste bedrijf had gek genoeg weinig met social media te maken. Ze verhuurt (nog steeds) met haar bedrijf SPOT vergaderruimtes. “Ik wilde toen graag iets nieuws leren, dus ben ik video-columnist geworden. Dit heb ik jarenlang voor het AD gedaan. Vervolgens ben ik gestart met Instagram Stories om mijn leven als ondernemer te documenteren. Een jaar later had ik 5000 volgers!”

Zichtbaarheid als ondernemer

Instagram kan je helpen om je bedrijf een gezicht te geven. “Mensen hebben het gevoel dat ze me kennen. Ik ben elke dag opnieuw in het leven van mijn volgers. Mensen zien me continu voorbijflitsen, daardoor zien ze me als een soort vriendin.”

“We kopen graag van mensen die we kennen. Is je beste vriend is een makelaar? Dan ga je eerst naar hem toe als je een huis zoekt. Vervolgens raad je hem ook aan bij vrienden en familie.”

Wat is privé op Instagram?

Als je een persoonlijk merk aan het opbouwen bent, kan het lastig zijn om te bepalen wat je wel en niet op Instagram zet. Charlotte vertelt: “Je hoeft niet alles online te gooien, ik deel ook niet alles. Je kunt zélf kiezen welk narratief je opbouwt en daarmee leren spelen. Zo leer je vanzelf wat je wel en niet naar voren moet brengen.”

Ben je zo druk met Instagram dat je de tijd uit het oog verliest? Teamleader heeft een handige urenregistratie-functie. Zo heb je altijd inzicht in je uren.

Video’s maken voor Instagram, hoe dan?

“De generatie die nu opgroeit, doet dit met video. Ze durven ook zelf op video te staan. Het is belangrijk om die shift te maken en ook zichtbaar te durven zijn. Door mijn zichtbaarheid op social media, word ik continu gevraagd voor televisie, radio en kranten.”

Allemaal leuk en aardig, maar hoe begin je? Charlotte zet een aantal tips op een rij om je te helpen een vliegende start te maken:

  • Bedenk wat je je volgers wilt vertellen. “Verzin vijf steekwoorden die bij je passen en vertel op die manier over je bedrijf. Ik geloof heel erg in een documentatie-achtige manier van reclame maken voor jezelf. Probeer er ook plezier uit te halen, als je gepassioneerd bent over een onderwerp, dan ga je klanten aan je binden die voor jou kiezen door die passie.”
  • Begin met documenteren. Bijvoorbeeld wat je nu aan het doen bent, dat vinden je volgers interessant. “Mensen zijn intrinsiek benieuwd naar hoe een ander leeft en wat die beleeft. Het is nog veel spannender om te zien dat iemand ergens enthousiast over is en bepaalde keuzes moet maken. Hierdoor leven je volgers met je mee. Dit werkt beter dan het perfecte plaatje naar buiten te brengen zoals bij traditionele marketing.”
  • Werk aan je video skills, dat is tegenwoordig een heel belangrijke vaardigheid. “Licht en diepte in je beeld zijn ontzettend belangrijk. Zoek dus geen witte muur op, maar ga met het licht op je voor een plant met schilderij staan. Zenuwachtig voor je eerste filmpje? Ga lopen. Dan ben je niet zo extreem gefocust op je eigen hoofd.
  • “Wees niet te perfectionistisch. Wat je nu maakt, vind je binnen drie maanden wellicht slecht. Probeer het niet te erg te vinden dat je je verstrikt in je woorden, over een tijdje ben je zoveel verder. Video is like pizza, when it’s bad, it’s still pretty good.”

Charlotte van 't Wout video op Instagram

C.academy

Charlotte heeft een bijzonder verdienmodel ontwikkeld voor haar video’s op Instagram. Zo biedt ze verschillende cursussen aan via Instagram Stories, bijvoorbeeld over productiviteit en succes als introvert persoon. Deze cursussen zijn alleen te bekijken als je een kaartje koopt. Je wordt dan toegelaten tot een privé account.

“Toen ik begon met C.academy liepen de eerste bestellingen meteen binnen. Ik verkocht 500 tickets op de eerste dag voor de eerste cursus. Inmiddels heb ik 25.000 volgers en heb ik in totaal 6000 tickets verkocht.”