Talent vinden én binden met je merkidentiteit

Een van de grootste uitdagingen voor groeiende bedrijven is 1) het vinden van talent en 2) het binden van dit talent. Het probleem is zo groot, dat Nederland in 2030 een arbeidstekort heeft van meer dan een half miljoen mensen. Dit kan volgens organisatieadviseur Korn Ferry leiden tot het mislopen van wel 71,3 miljard USD. Geen kleinigheidje en daarom is het tijd om actie te komen.

NL Blog Brand Identity Inline 1

Actie? Actie? Maar hoe dan? Enter Jorg Ruis, oprichter van Culture Builders. Jorg helpt bedrijven met het realiseren van een optimale bedrijfscultuur zodat hun werknemers hun allerbeste werk kunnen doen. Op Work Smarter 2018 gaf hij ons advies over het vinden én binden van talent: “De succesfactoren van een tech-bedrijf zijn de mensen en de cultuur.”

Volgens een onderzoek van Harvard verhoogt een goede bedrijfscultuur het netto inkomen van een bedrijf zelfs met765% over tien jaar. Daarnaast zijn tevreden mensen tot wel 12% meer productief. Dat is niet alles! Ontevreden medewerkers zijn niet alleen minder productief, ze kosten bedrijven 300 miljard USD per jaar. Alleen al in Amerika! Bovendien kost het vervangen van een medewerker jou zes tot negen maandsalarissen. Het loont dus
echt om te investeren in een goede bedrijfscultuur en blije mensen.

Bedrijfscultuur maakt of kraakt je succes

“Wanneer je als bedrijf je cultuur niet centraal stelt of communiceert, loop je klanten mis. Cultuur is je merk”, stelt Jorg. Hij heeft zelf op tientallen plekken gewerkt en weet uit eigen ervaring dat in sommige bedrijven mensen trots zijn op de plek waar ze werken en wat ze met hun collega’s maken. Terwijl op andere plekken de medewerkers niet loyaal zijn aan hun collega’s, laat staan aan hun baas. “Uiteindelijk wil iedereen werken op een plek waar het beste in hem of haar naar boven wordt gehaald. De bedrijfscultuur is daarvoor bepalend.”

Programmeurs zijn op dit moment de rocksterren van de arbeidsmarkt: er is te veel werk en er zijn te weinig professionals. Iedere programmeur wordt dagelijks meerdere keren benaderd voor een andere baan of opdracht. Je kunt je voorstellen, of misschien weet je het uit eigen ervaring, dat het moeilijk is om hen te overtuigen van jouw bedrijf. Jorg: “Cultuur is de sleutel, maar, het is niet een kwestie van kijken naar Facebook en andere Silicon Valley-bedrijven en denken dat je het met een playstation en pingpongtafel wel wint van andere bedrijven. Dat is geen cultuur!

"Cultuur is hoe medewerkers zich gedragen als de baas er niet is.”
27803318137 25c7d72a7b o

Kernwaarden plus gedrag

De basis van iedere bedrijfscultuur is samen te vatten in kernwaarden en gedrag. Jorg: “In de praktijk zie je dat zo’n 80% van de grote bedrijven kernwaarden heeft. Ik kan je vertellen, in de meeste gevallen leeft niemand ze.” Kernwaarden alleen zijn niet genoeg, ze kunnen anders geïnterpreteerd worden: “Neem nou ‘excellentie’, voor jou is dat op tijd komen, voor mij is het doorwerken tot het werk af is. En daarom wil je kernwaarden koppelen aan gedrag.”

“Stel, je hebt een visie over de toekomst, maar je hebt programmeurs nodig om dat waar te maken. Hoe ga je die ervan overtuigen om bij jou te komen werken? Programmeurs komen vaak af op de technologie die er al is en die heb je (nog) niet. Je herkent het al: het welbekende kip-en-eiprobleem.” De oplossing? “Focus je binnen op het naleven van de kernwaarden en communiceer deze tegelijkertijd naar buiten.”

NL Blog Brand Identity Inline 2

Vind jouw IPA’s & API’s

Toen Jorg programmeurs zocht, is hij gaan experimenteren. Zo organiseerden ze IPA & API-avonden, hackathons, maakten ze T-shirts die iedereen wilde hebben, maar alleen medewerkers mochten dragen. Voorwaarde voor succes? Jorg: “Wees authentiek en menselijk. Mensen hebben een bullshit-radar. Creëer symbolen en rituelen, experimenteer! Vertel niet wat je doet, maar deel de ervaring.” Het leverde Jorg tien nieuwe developers op, in slechts vier maanden tijd.

Tips om zelf toe te passen

  1. Communiceer je waarden & purpose. Lééf deze waarden ook!
  2. Bouw stap voor stap aan je bedrijfscultuur. Jorg: “Begin gewoon ergens. Als CEO kun je dat gemakkelijk van binnenuit doen met storytelling.”
  3. Wees menselijk: toon je sterke punten, je imperfecties en eigenzinnigheden. Dáár vallen mensen voor - en developers zijn uiteindelijk ook gewoon mensen.
  4. Snelheid is belangrijker dan perfectie. Jorg: “Experimenteer en geef jezelf tijd. Na twee maanden besluit je of het iets voor je is.”

En vergeet niet: “De eerste keer dat we een raket naar de maan stuurden, was de raket ook maar 3% van de tijd op koers.”

  • 29/06/2018
  • Laatst gewijzigd op 04/03/2024

Gerelateerde blogposts