Lecocq Flavours: “Dankzij Teamleader Focus kan iedereen, van laborant tot sales support, de workflow op de voet volgen.”

Met zo’n 12.000 verschillende aroma’s, vormt Lecocq Flavours uit het Belgische Zonhoven een van de grote spelers op de internationale aromamarkt. Al 101 jaar geven ze smaak aan jenever, gebak, cognac, ijs en meer. In Hasselt, maar net zo goed in Afrika. Unieke smaken dan nog. “90% van ons assortiment is maatwerk, het is echt een co-creatie met de klant,” weet Eveline Sticker, business manager bij de Limburgse smaakmaker sinds 4 jaar. “Dat gebeurt in het laboratorium, de motor van het bedrijf. Ook de productie gebeurt nog in-house.”

Wie? Eveline Sticker, business manager bij Lecocq Flavours
Wat? Smaak- en aromaproducent 
Teamleader sinds? Augustus 2022
Grootste uitdagingen? “Ik heb nu eindelijk een duidelijk overzicht van wat er op stapel staat."

“Verder blijven groeien”

Lecocq Flavours groeide de afgelopen jaren gestaag. “Dat willen we de komende jaren aanhouden en versterken door te investeren in innovatietechnologie en menselijk kapitaal.”

Ook toegenomen commerciële inspanningen spelen een rol bij de groei. “We zijn veel zichtbaarder geworden: via sociale media, beursbezoeken en de pers, die ons 100-jarig bestaan in 2021 duidelijk kon smaken.”

Om die groei bij te benen en het overzicht terug te winnen over lopende projecten, was een degelijk CRM-pakket noodzakelijk. “Als je niet meer weet welke stalen naar klanten zijn opgestuurd, kun je die ook niet opvolgen.”

“Een oplossing op maat

Sinds augustus 2022 gebruiken ze Teamleader Focus bij Lecocq Flavours. Eerder startten ze al met Salesforce, maar dat was geen goede match. “Met 10 werknemers bleken we te klein en kregen we niet de service die ons werd beloofd.”

In Coachall, een Hasselts bedrijf voor slimme bedrijfsoplossingen, vonden ze gelukkig wel de ideale partner. Niels van Coachall beaamt: “Wij hebben Teamleader Focus volledig op maat ingesteld voor Lecocq Flavours, via het Done for you-onboardingstraject. Nu hebben ze een support-pakket bij ons, waarmee wij steeds assistentie kunnen bieden waar nodig.”

“Eindelijk weer overzicht

Groeien is leuk, tot je het overzicht verliest. “We wisten op een gegeven moment niet meer duidelijk met wat we bezig waren. Dankzij Teamleader Focus kan iedereen, van de laborant tot de sales support, de workflow op de voet volgen.”

“In Dealfases zien we aan de hand van bolletjes op een tijdlijn in welke fase een deal zit. 3 weken nadat een staal verzonden is bijvoorbeeld, moeten we aankloppen bij de klant voor opvolging. Is die tevreden? Of moet er toch nog wat veranderen aan de smaak? In dat geval schuift het bolletje in onze dealopvolging terug naar de ontwikkelingsfase. Dat is erg efficiënt.”

Dealfases
Het is écht een belangrijk hulpmiddel dat onze projectopvolging vergemakkelijkt.

“Ik heb nu altijd een duidelijk overzicht van wat er in de running is. Ik zie wanneer er een deal gewonnen of verloren is. Het is écht een belangrijk hulpmiddel dat projectopvolging voor ons vergemakkelijkt.”

Vanaf januari ‘23 stappen ze voor voor de productie over op een aanvullend ERP-pakket. “Van daaruit zullen facturen en de vooraad worden opgevolgd. Maar daarin ontbreekt de opvolgingsflow die we in Teamleader zo graag gebruiken, net zoals een synchronisatie met Outlook.”

“Teamleader Focus versterkt onze commerciële aanpak

Ook om hun klantenservice te verbeteren, vertrouwt Eveline op Teamleader Focus. Coachall segmenteert voor hen bovendien de contacten volgens sector. “Die segmenten koppelen ze met Mailchimp, zodat ze gerichte marketing e-mails kunnen sturen naar hun klanten op basis van sectoren.”

Dankzij de koppeling met MailChimp kunnen ze gerichte marketing e-mails sturen naar klanten op basis van sectoren.

Een andere koppeling in Teamleader Focus die van Lecocq Flavours klantenservice maatwerk maakt, is die met Outlook. “In Teamleader Focus wordt de mailhistoriek met je klanten bijgehouden. Zo zie ik alle voorkeuren en eventuele bestelgeschiedenis terug en kunnen we heel klantgericht werken.”

Leads makkelijk in kaart brengen

“Nieuwe leads die ik op een beurs ontmoet, zet onze sales support met één klik in ons systeem. Ik kan meteen specificaties aanduiden: waar heb ik die ontmoet, via welke collega enzovoort.”

Dankzij de integratie met LeadInfo kunnen wij van anonieme websitebezoekers potentiële klanten maken.

Maar ook online krijgen ze zicht op hun leads. “Teamleader Focus is bij ons gelinkt aan LeadInfo: zo kunnen we van anonieme websitebezoekers potentiële klanten maken.” Die integratie registreert ook het gedrag van leads en klanten op onze website.”

Inzichten die we vroeger niet hadden”

Naast overzicht van alle lopende projecten, staalaanvragen en klantgegevens, haalt Lecocq Flavours ook inzichten uit Teamleader Focus. “We zien nu hoeveel stalen er per maand of per kwartaal vertrekken, hoeveel daarvan leiden tot een bestelling, en hoeveel ons dat kost. Vroeger hadden we daar veel minder zicht op.” En die inzichten kunnen gebruikt worden om Lecocq Flavours verder te sturen richting groei.

  • 17/01/2023
  • Laatst gewijzigd op 19/03/2024

Gerelateerde blogposts