2019: tijd om de achterdeur op slot te doen

Tools tools tools. Als ondernemer kom je erin om, maar werken ze ook voor je of geven ze je alleen maar extra notificaties? Zonder duidelijke structuur of plan gaan zelfs de beste tools je niet helpen om je doelstellingen in 2019 te halen - ja, dat durven we gewoon te zeggen. Wat je doel ook is, zo snel mogelijk van lead naar cash willen we allemaal. Zie jij veel leads de pool via de achterdeur verlaten. Door je salestraject te (her)structureren, kun je dit voorkomen. Lees je mee?

Bij Teamleader spreken we veel ondernemers die het gevoel hebben te verdrinken in hun tools. De gemiddelde ondernemer gebruikt er dagelijks 6 tot 8. Dat klinkt misschien veel, maar ga maar na: je hebt om mee te beginnen al je website, agenda, e-mail, LinkedIn en facturatiesysteem - dan moet het echte werk nog beginnen. Een tool voor webanalytics, een tool om bestanden te beheren, een e-commerce dashboard, e-mailmarketingsoftware, iets voor urenregistratie, een leadprogramma en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is niet zo gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet!

Je achterdeur staat open

De leads komen binnen, maar waar? Als ondernemer of salesmedewerker weet je het niet altijd precies en dan is de juiste opvolging geven erg lastig. Het salestraject (de ‘customer journey’ vanuit de klant gezien) duurt onnodig lang en jij komt tot overmaat van ramp in cashflowproblemen, omdat je facturen niet snel genoeg betaald worden. Had je die leads toch maar direct opgevolgd; had je maar geweten waar de leads binnenkwamen om ze op de juiste manier op te kunnen volgen…

Deze situatieschets is enigszins dramatisch, maar het komt vaker voor dan ondernemers willen toegeven. De oplossing is in theorie simpel: structureer het salestraject en er gaat nooit meer een lead verloren. Dankzij de juiste opvolging zet je je leads sneller om in cash en dat is uiteindelijk wat jij nodig hebt om je rekeningen en personeel te betalen.

NL Blog timetoclosethebackdoor inline thebackdoorisopen

Wat is jouw waarheid?

Wij schreven jaren geleden al over de weg van lead tot ambassadeur. Deze lijkt op het eerste gezicht misschien lang en complex, maar een beetje structuur doet wonderen.

Begin met het vaststellen van een bron van waarheid: welke tool zet je centraal in je organisatie? Begin bijvoorbeeld met een CRM-systeem, sluit hier je boekhoudpakket op aan en je hebt direct 360 graden inzicht in je customer journey.

Teamleader kan de eerste stap richting digitalisering van je onderneming zijn. Het helpt je om de customer journey in kaart te brengen, maar je wilt misschien meer. Koppel alle eerder genoemde tools, van boekhoudpakketten tot e-mailmarketingsoftware en je agenda aan je CRM en je weet niet wat je meemaakt: inzicht, overzicht én de kans om eindelijk echt efficiënt te werken.

CRM doet de deur dicht

Zakendoen draait in essentie om één ding: relaties. Met behulp van een CRM kun je al je contactmomenten nauwgezet bijhouden en is iedereen in de organisatie op de hoogte van de laatste gesprekken - mits je dit goed bijhoudt natuurlijk. Een CRM-systeem houdt als het ware de achterdeur dicht en voorkomt dat leads je pool uitglippen.

NL Blog timetoclosethebackdoor inline CR Mkeepsyousharp

CRM houdt je scherp

Kon je die klant al wel of geen factuur sturen? En wat waren de prijsafspraken ook alweer? In een CRM-systeem zie je direct de status van een salestraject en hoef je niet meer op je collega’s te wachten, je hebt inzicht in de openstaande opvolgacties en het helpt je zelfs met het opstellen van offertes en facturen. Wat wil je nog meer?

CRM levert geld op

Wat wil je nog meer? Dat de facturen betaald worden natuurlijk! Dankzij het CRM en je gestroomlijnde salestraject kun je gericht verkopen. Doordat je bovenop de deals zit, weet ook de klant waar hij aan toe is. Bovendien kun je het CRM-systeem koppelen aan een tool waarin je online facturen goedkeurt en krijg je sneller betaald.

Je verdient beter met een CRM

Zo zie je maar: CRM is slechts het begin. Door deze tool middenin je organisatie te implementeren houd je de achterdeur gesloten. Met behulp van andere (gekoppelde) tools houd je grip op het salestraject en haal je het meest uit je leadpool.

Veel succes met het behalen van jouw doelstellingen! En let us know als we jouw achterdeur op slot moeten komen draaien.

  • 06/03/2019
  • Laatst gewijzigd op 03/12/2023

Gerelateerde blogposts