De voordelen van een urenstaat

Wat is een urenstaat?

Een urenstaat is een tool of overzicht waar medewerkers, projectmanagers en freelancers de uren van een project of meerdere projecten kunnen bijhouden. Het registreren van de gewerkte uren is van cruciaal belang in bijna ieder bedrijf, om de productiviteit en factureerbaarheid van de organisatie overzichtelijk te houden, en eventueel de geregistreerde uren te factureren naar klanten.

Een urenstaat bestaat in verschillende vormen. In het verleden werd er vaak een formulier gebruikt, waarbij werknemers wekelijks de werkzaamheden invulden. Later werd er overgegaan op Excel. Inmiddels bestaan er uitgebreide urenregistratie tools, zoals Teamleader, die het verwerken van de gemaakte uren automatiseren.

Waar wordt de urenstaat voor gebruikt?

Het bijhouden van de uren die een werknemer maakt kan een tijdrovende taak zijn. Daarom is het belangrijk te weten waarvoor de urenstaat mogelijk bijgehouden moet worden:

  • 1. Salarisadministratie
    Werknemers geven in de urenstaat precies aan hoeveel uren ze gewerkt hebben, hoe lang de pauzes waren en hoeveel vakantiedagen, ziektedagen of ADV-dagen in die week opgenomen zijn. Met een urenstaat wordt de salarisadministratie gemakkelijker. Ook is het een handige tool om het rooster te maken en projecten te plannen.
  • 2. Projectmanagement
    Als een bedrijf projectmatig werkt of als dienstverlener op basis van uren met een uurtarief, is een urenstaat dé oplossing om de factureerbaarheid van het project te managen. De dienstverlener en de klant hebben altijd inzicht in het aantal gewerkte uren en de beschikbare uren voor het project.

Wat zijn de voordelen van de urenstaat

Een urenstaat heeft een aantal belangrijke voordelen die het team ten goede doen:

  • 1. Beter inzicht op kosten
    Doordat medewerkers hun uren verantwoorden, worden de bijbehorende personeelskosten inzichtelijk. Zo kunnen de kosten van ieder project beter berekend worden.
  • 2. Meer transparantie binnen het projectteam
    Aan de hand van een urenstaat kunnen taken en uren goed verdeeld worden en hebben teamleden inzicht in wie wat doet en wie er eventueel nog capaciteit heeft. Dit zorgt voor transparantie binnen het team.
  • 3. Efficiënter omgaan met de tijd
    Tijdens het werken aan een project blijft aan de hand van een urenstaat inzichtelijk welke uren waaraan besteed zijn en hoeveel uren er nog gemaakt kunnen worden. Dit is ideaal voor projectmanagers. Zij kunnen de teamleden beter sturen en taken herverdelen.
  • 4. Het stimuleert productiviteit
    Uren bijhouden in een urenstaat kan een positief effect hebben op de productiviteit van medewerkers. Ze zien in hoe lang ze besteden aan een taak op een werkdag.

Een urenstaat app

Met de urenstaat app van Teamleader is het eenvoudig om de urenregistratie in te vullen op ieder device. Geen onhandig gedoe met Excel sheets op smartphones of handmatige briefjes. Met de urenstaat app van Teamleader kun je altijd en overal bij de urenregistratie.

Ben je al overtuigd? Probeer Teamleader Focus de eerste 14 dagen gratis.

Vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

  • 01/01/2022
  • Laatst gewijzigd op 04/03/2024

Gerelateerde blogposts