Werken met focus en aandacht, hoe word je productiever?

Heb je net een hele planning gemaakt, haalt één mailtje alles overhoop. Herkenbaar? Neuropsycholoog Mark Tigchelaar leerde de bezoekers van Work Smarter 2019 alles over focus en aandacht. Hoe zet je je focus aan, maar juist ook uit?

Afleiding voorkomen: rust, overzicht en controle

Kijk jij ook af en toe op je telefoon tijdens het werk? Daarmee verlies je je niet alleen kostbare werktijd, het maakt je ook tijdelijk dommer. Mark vertelt: “Als je afgeleid wordt van je taak, gebruik je tijdelijk 10% minder van je IQ. Het duurt minstens een minuut om hiervan te herstellen.”

Waarom ben ik afgeleid?

  1. Saaiheid
    Waar je mee bezig bent is te simpel, traag of eentonig.
  2. Te weinig brandstof
    Voedsel en slaap zijn als benzine voor je hoofd. Je moet bijtanken om gas te kunnen geven.
  3. Interne prikkels
    Je gedachten dwalen af naar andere ideeën of dingen die je nog moet doen.
  4. Externe prikkels
    Er gebeurt van alles in je omgeving wat je aandacht vraagy.

Prikkels verwerken

Dat afgeleid raken gebeurt vaker dan je denkt. “We worden gemiddeld 240 keer per dag onderbroken door prikkels, dit is ongeveer elke twee minuten (de tijd dat je slaapt telt niet mee).”

Je eigen hoofd leidt vaak meer af dan je telefoon en e-mail bij elkaar. “We krijgen maar liefst 11 miljoen prikkels per seconde binnen. Je ‘personal assistent’ in je brein maak continu de afweging: wel of niet bewust verwerken.”

Of je een prikkel nu bewust verwerkt of niet, je krijgt hem altijd binnen. Dit verklaart het ‘cocktailparty effect’. “Als je in een gesprek waar je niet aan deelneemt je naam hoort, merk je dit direct op. Je hersenen zijn continu alle prikkels aan het scannen op relevantie. Dit zorgt er ook voor dat je vaak beter in een koffietentje kunt werken dan op je eigen drukke kantoor. Er zijn niet per se minder prikkels, maar wel minder relevante prikkels,” vertelt Mark.

Focus uitzetten, hoe werkt dat?

Om voldoende focus te kunnen houden, is het belangrijk om op tijd pauze te nemen. “Pauzes zijn niet optioneel, hoewel dit wel vaak wordt gedacht. Tijdens de lunch doorhalen? Kan niet. Je hebt de neiging om continu productief te willen zijn, maar dat is onmogelijk.”

“We willen onszelf vaak belonen met dingen die we leuk vinden als Instagram en Whatsapp. Dit zijn ook prikkels en dus geen echte pauze. Sporten kán opladen zijn, als je tenminste niet fanatiek of gefocust bent. Als je wel gefocust bent, is zelfs yoga geen pauze.”

“De enige manier om echt te pauzeren is door bewust af te dwalen. Wandelen is de allerbeste manier. Heb je die mogelijkheid niet? Dan is uit het raam staren second best.”

NL Blog WSNL Productivity Mark Tigchelaar inline201

Multitasken, slim of stom?

Heb je wel eens gehoord van de uitspraak dat we maar 10% van onze hersenen gebruiken? Dit is een mythe. “We gebruiken altijd 100% van onze hersenen. Als we niet 100% van onze hersenen gebruiken voor een taak, gaan onze hersenen die ruimte opvullen.”

“Ik ben zelf dyslectisch, dus supersnel afgeleid”, vertelt Mark. “Daarom ben ik gaan experimenteren met sneller lezen. Dat kost meer inspanning voor je brein, waardoor er minder ruimte over is voor andere taken en afdwalen.

Tip: probeer je ogen eens wat sneller over de regels te laten gaan. Door te langzaam te gaan, raak je juist afgeleid. Dat geldt ook voor typen en praten.

De snelheid van anderen

Soms heb je geen invloed op de snelheid van de ander. Bijvoorbeeld als iemand aan de telefoon lang doet over het maken van een punt. Als je gaat doodlen tijdens het luisteren, kun je 90% beter focussen. Je vult de leegte namelijk op.

Grote kans dat je veel met computers werkt. Ken je de Doherty Threshold al? Volgens dit principe ben je het productiefst als de computer en jij op hetzelfde tempo werken. Je wacht dan maximaal 400 milliseconden op een reactie.

Wist je dat Teamleader gekoppeld kan worden aan 200+ apps en tools? Zo kun je nóg sneller schakelen. Je vindt alle mogelijkheden in de Marketplace.

Stress voorkomen

Ben je gestrest? Waarschijnlijk heb je nog allerlei lijstjes in je hoofd met dingen die je nog moet doen. “Hoe intelligenter je bent, des te meer je dingen in je hoofd wilt doen in plaats van opschrijven. Niet handig, want als je meer opschrijft, ervaar je minder stress. Er is een groot verschil tussen druk zijn en je druk voelen. Je werkaanpak maakt het verschil.”

Tip: Probeer Braintoss (2,99 euro), een app die je voice recordings omzet in een mailtje naar jezelf.

NL Blog WSNL Productivity Mark Tigchelaar inline202b
  • 31/01/2020
  • Laatst gewijzigd op 15/04/2024

Gerelateerde blogposts