Work Smarter On Tour: slimmer, efficiënter en socialer ondernemen

Wie tussen 7 en 9 december door de winkelstraat in Amersfoort liep, kon er niet naast kijken: “Slimmer werken begint hier”. In Nul33 richtten we een echte Teamleader pop-up shop in om ondernemers samen te brengen en slimmer te helpen werken. Tussen praktische workshops door inspireerde Lotte Leufkens ons met het verhaal van haar start-up, en overtuigde Richard Todd ons van de waardestrategie van zijn agency. Heb je ons gemist in Amersfoort? Lees dan snel verder voor het verslag.

Van binnenbanden en kitesurf-vliegers naar veilige reisbedden

Lotte Leufkens vertelde het inspirerende verhaal van haar tech start-up CloudCuddle. Die maakt reisbedden voor kinderen met meervoudige handicaps, die hen verzekeren van een veilige nachtrust weg van huis.

Prototype uit fietsbanden

Het idee ontstond aan de TU Delft, waar Lotte werktuigbouw studeerde. Haar professor vertelde daar over vrienden met een zwaar gehandicapt kind. “Ik had totaal geen kennis van de zorgsector. Om het probleem te begrijpen, ben ik bij heel wat gezinnen thuis geweest.” Haar belangrijkste beweegreden was dan ook om het leven van dat ene gezin comfortabeler te maken. En van daaruit andere ouders te helpen. “Het is een ontzettend niche markt. Maar de impact die je maakt voor een gezin is enorm.

Ons prototype maakten we uit binnenbanden van achtergelaten fietsen.

Zoals de meeste start-ups had CloudCuddle geen startbudget. “Voor ons prototype gebruikten wij binnenbanden van achtergelaten fietsen.” Kitesurfers op het strand van Den Haag brachten de CloudCuddle in een stroomversnelling: “Die vlieger bestaat uit opblaasbare delen die bestand zijn tegen rukwinden en de slagkracht van het zeewater. Best stevig materiaal dus.”

Breng je waarden naar buiten

De sociale visie van het bedrijf was echter niet voor iedereen duidelijk. “Omdat wij als bedrijf niet voldoende toonden dat wij een sociale organisatie waren, trokken wij de verkeerde partners aan.” CloudCuddle is nu onderdeel van Social Enterprise NL. “Op die manier trek je ook de juiste partners aan, die eenzelfde visie hebben.”

“Omdat wij als bedrijf niet zichtbaar genoeg toonden dat wij een sociale organisatie waren, trokken wij de verkeerde partners aan.”

Bekijk de volledige keynote van Lotte:

Heb je een slechte business case, als je je ‘why’ niet vindt? Onzin!

“Om te groeien moet je toch weten waarom je begonnen bent?” Richard Todd, aanjager en strateeg bij creatief bureau De Stal, zocht jarenlang naar zijn Why?, naar het hogere doel, de bestaansreden van zijn agency. Want dat moest, volgens bestseller Mastering the Rockefeller Habits. Gaandeweg ontdekte hij dat je ook gewoon lekker geld kunt verdienen: “Niet iedereen komt nu eenmaal zijn bed uit om de wereld te verbeteren.”

Geld mag niet je ‘why’ zijn. Maar ja, wat moet je dan?

DNA, kernwaarden en merkbelofte

Wie bij de why-vraag vastloopt, kan ook naar andere dingen kijken. “Je hebt in heel Nederland heel wat creatieve bureaus. Maar waarom kiezen de klanten voor jou? Daarin moet je vinden wat je uniek maakt: je DNA.”

Naast het DNA, nemen ze bij de Stal ook hun kernwaarden onder de loep. Want volgens Wiersema en Treacy kun je je onderscheiden op 3 manieren: product, proces of organisatie en je omgang met de klant. Aan jou om te onderzoeken of je een IKEA bent, een McDonald’s, een Albert Heijn of toch een Apple. Als laatste schakel noemt Richard de merkbelofte. “Wat beloof je aan je klanten, en bijgevolg aan jezelf?”

Die belofte moet je natuurlijk wel nakomen. Want je verliest een klant, of krijgt een slechte naam als agency. “Als je dat niet doet, doe je ook jezelf pijn. Bij de Stal beloven wij onderscheidende creatie, soepele processen en ultieme klantbeleving.”

Zo kan het dus ook.

Richards volledige keynote bekijk je hieronder:

  • 22/12/2022
  • Laatst gewijzigd op 22/03/2024

Gerelateerde blogposts