Wat is een CRM systeem?

CRM staat voor Customer Relationship Management. Een CRM systeem is in de basis software dat bedrijven en organisaties gebruiken om klantgegevens te bewaren en contactmomenten bij te houden. CRM software is om die reden ideaal voor relatiebeheer. Het systeem bevindt zich geheel online waardoor het door veel medewerkers te gebruiken is.

CRM mag dan wel staan voor Customer Relationship Management, de software is meer dan een klantendatabase. Het is een systeem waarmee je bijna je hele bedrijf kan beheren. Naast je klanten, kun je alle belangrijke contactpersonen in het systeem opslaan: collega’s, leveranciers, leads. Hiermee kun je gemakkelijk de relatie met verschillende stakeholders onderhouden met als ultiem doel om meer omzet te genereren. Iedereen binnen je bedrijf is op de hoogte zijn van wat er besproken is en wat ergens de status van is, dat maakt de software erg nuttig. Nu je weet wat een CRM is, laten we bekijken wat je er praktische mee kan.

Hoe werkt CRM software?

Iedereen met wie je als bedrijf in contact wilt blijven, sla je als contactpersoon op in het systeem. Door middel van tags, eigenschappen en segmenten bouw je gaandeweg aan een zo volledig mogelijk beeld van de persoon. Het customer relationship management systeem helpt je daarna om de contactmomenten die het bedrijf met de personen in het CRM programma heeft, bij te houden en op te slaan. Als je gebruik maakt van een online CRM programma en contactkanalen hieraan koppelt, kan dit automatisch.

CRM software helpt ondernemers met een bedrijfsstrategie waarin de klant centraal staat. Een CRM systeem maakt het namelijk gemakkelijk om de relatie met klanten te onderhouden. Ook ondersteunt een CRM systeem het proces van leadgeneratie en lead nurturing, oftewel: het verkooptraject, maakt het je marketingstrategie effectiever en helpt het bij het waarmaken van een top-notch klantenservice.

Is CRM ook iets voor kleine bedrijven?

Zeker, CRM systemen zijn geschikt voor allerlei soorten bedrijven, van één tot duizenden medewerkers. Je hoeft geen miljoenen business te bestieren; mkb-bedrijven hebben ook contact met leveranciers, klanten en partners. Deze contacten moeten ook zo goed mogelijk vastgelegd worden zodat belangrijke informatie niet verloren gaat. CRM is voor het mkb net zo belangrijk als voor grotere bedrijven.

De voordelen van Teamleader CRM software

  • Contacten beheren en in doelgroepen segmenteren

  • Klantinformatie verrijken op basis van een KvK-nummer

  • Ieder contactmoment met contactpersonen automatisch registreren

  • Klantinformatie altijd up-to-date voor het hele bedrijf

Het feit dat Teamleader CRM een online CRM systeem is, geeft nog meer voordelen. Namelijk dat je van iedere locatie en op ieder moment toegang hebt tot de meest actuele contactinformatie, projectplanningen en salesfunnel. Voorwaarde hierbij is dat je desktop, tablet of mobiel apparaat verbonden is met het internet en je dus online kunt werken.

Sinds de komst van cloud-based, online CRM software, hoef je als organisatie ook geen grote financiële investering te doen om met CRM te kunnen werken. Bij Teamleader bijvoorbeeld, neem je CRM software af in abonnementsvorm. Dit betekent ook dat de software altijd up-to-date is en je niet na twee jaar met verouderd systeem zit, zoals vaak gebeurt bij niet-online software. We zijn continue bezig met het ontwikkelen van ons softwarepakket, het zal daarin steeds verbeterd worden op de steeds veranderende markt.

Verschil met ERP

Een ERP systeem, dit staat voor Enterprise Resource Planning, is vergelijkbare software, maar wordt voornamelijk ingezet voor de optimalisatie van bedrijfsprocessen binnen een (groter) bedrijf. Een CRM systeem voldoet over het algemeen om kleine en middelgrote bedrijven te voorzien van ondersteuning bij marketing, sales, contact management en customer support. Zowel een ERP als een CRM systeem maakt het mogelijk om informatie binnen een organisatie gemakkelijk te delen en vooruitzichten op basis van data te delen.

Bekijk de Teamleader functies

Ontdek hoe jij slimmer kan werken met Teamleader

Wil je meteen starten? Probeer Teamleader 14 dagen gratis.

Probeer nu gratis