Digitaal factureren met een factuurprogramma

Hoe maak je een factuur online?

Er zijn twee mogelijkheden, afhankelijk van hoe digitaal je wilt gaan. Je kunt de factuur op de “ouderwetse” manier maken in een Office-programma, deze opslaan als pdf-bestand en per mail versturen naar de klant. Dit is de light versie van digitaal factureren.

Een stap verder is het koppelen van facturatie software aan een boekhoudpakket en urenregistratie tool. Met een zogeheten factuurprogramma worden gewerkte uren automatisch omgezet in een factuur en verstuurd naar de klant. De koppeling met het boekhoudpakket zorgt voor een realtime financiële rapportering. Zo weet je exact hoe je cashflow er voor staat.

Wat is het voordeel van een online factuurprogramma?

  • Digitaal factureren is goedkoper, je bespaart op je printer, inkt, briefpapier, enveloppen en postzegels. Dan hebben we het nog niet over de manuren die het kosten om iedere maand handmatig te factureren.

  • Met een factuurprogramma bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd. Je kunt de urenregistratie en administratie veel sneller en efficiënter laten verlopen. Koppel een boekhoudpakket aan je digitale facturatieproces en je hebt tijd over om te besteden aan je kernactiviteiten: jouw eigen bedrijf runnen bijvoorbeeld.

  • Een factuurprogramma kan betalingsherinneringen automatisch versturen. Zo zie je nooit een wanbetaler over het hoofd en blijft je cashflow positief.

  • Digitaal factureren met factuur software is veiliger, want een digitaal factuur kan moeilijk vervalst worden en niet kwijtraken.

Het verschil tussen digitaal factureren en elektronische facturatie

Digitaal factureren verschilt weinig van het papieren facturatieproces, maar in plaats van de factuur printen en per post versturen, wordt de factuur in een pdf-bestand gemaild naar de crediteur. Een digitaal facturatieproces betekent niet dat er ook een digitale boekhouding gevoerd wordt. De facturen moeten vaak gewoon met de hand verwerkt worden, wel bestaat hier software voor dat het invoeren van de facturen gemakkelijk maakt.

Een digitaal factuur is dus eigenlijk hetzelfde als een papieren factuur, maar dan op een beeldscherm: digitaal gemaakt. Een e-factuur is daadwerkelijk een digitaal bericht in UBL, een computertaal. De e-factuur gaat van de boekhouding van de leverancier, via een controle netwerk, naar de boekhouding van de klant. Er komt geen mens aan te pas bij elektronische facturatie.

De online factuur software van Teamleader

Het factuurprogramma van Teamleader is software die op basis van urenregistratie een factuur samenstelt. De urenregistratie wordt uit de online agenda gehaald. Deze facturen kunnen periodiek, automatisch verzonden worden. Het factuurprogramma kan ook geïntegreerd worden met een boekhoudpakket.

De software helpt jou de status van facturen bij te houden en geeft je een waarschuwing als een klant een betalingstermijn overschrijdt. Zo hoef je niet zelf de status van facturen bij te houden en te denken aan het versturen van een betalingsherinnering. Het factuurprogramma neemt alle taken van je over.