Btw vermelden op je factuur in 3 stappen

Veel ondernemers breken hun hoofd (en rekenmachine) over de btw-regels op facturen. Want de btw-tarieven moet je volgens een strikt stramien op je factuur vermelden, of je riskeert een boete. Klamme handen en angstzweet zijn overbodig: wij vertellen je alles wat je écht moet weten over btw. En met ons stappenplan klaar je deze klus met gemak. 

Makkelijk en snel je facturen voorzien van de juiste btw-tarieven? Met Teamleader Focus heb je in slechts enkele minuten je factuur klaar. Met een paar klikken selecteer je de gewenste diensten en/of producten, gekoppeld aan het juiste btw-tarief. Voeg je eigen logo, lettertype en kleuren toe voor een professionele uitstraling. Een kind kan de was doen! Zelf proberen? Dat kan zonder te betalen en zonder creditcard. 

Wat is btw?

Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Deze belasting wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Op bijna alle goederen en diensten die je koopt en verkoopt, zit btw.  

Als ondernemer reken je btw door aan je klanten. Dat betekent dat je de btw toevoegt aan de verkoopprijs van je goederen en/of diensten. Het btw-tarief dat je moet rekenen is afhankelijk van het soort goederen en/of diensten dat je levert. De btw die je zelf betaalt voor je onderneming – bijvoorbeeld bij inkoop – mag je weer terugvragen van de Belastingdienst. Dit geldt natuurlijk niet voor persoonlijke aankopen. Uiteindelijk wordt dus alle omzetbelasting betaald door de consument. 

Het verschil tussen de btw die je als ondernemer ontvangt en de btw die je zelf betaalt, vraag je terug of tel je zelf neer bij de fiscus. Dit regel je bij het invullen van de aangifte omzetbelasting. Omdat er strenge controles zijn, is het belangrijk om je papierwerk goed op orde te hebben. 

Wat is een btw-nummer?

Zodra je je inschrijft bij de KVK, ontvang je een KVK nummer. Van de Belastingdienst ontvang je vervolgens per brief een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer. Maar waar gebruik je een KVK-nummer en de btw-nummers eigenlijk voor?

  • KVK-nummer: met dit unieke nummer kunnen anderen controleren of je ingeschreven bent in het Handelsregister. Daar kunnen zowel particulieren als zakelijke contacten je adresgegevens, KVK-nummer en de eigenaar van het bedrijf nazoeken. Zo doe je veilig en transparant zaken. 
  • Btw-identificatienummer: ook wel btw-id genoemd. Ook dit nummer is een uniek nummer. Dit nummer deel je met je klanten en leveranciers en staat op al je facturen. Lever je aan een bedrijf? Dan gebruikt de ondernemer je btw-id om de betaalde btw voor de inkoop terug te vragen bij de Belastingdienst. Wist je trouwens dat je verplicht bent om je btw-id te vermelden op je website én in al je zakelijke communicatie?
  • Omzetbelastingnummer: het omzetbelastingnummer werd vroeger het btw-nummer genoemd. Dit nummer heb je nodig voor je communicatie met de Belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan je btw-aangifte en het terugvragen en verleggen van btw. 

Meer gemak, minder risico

Met Teamleader Focus beheer je je facturen, offertes, crm én projecten binnen één tool. En dat levert veel voordelen op. Zo is er minder kans op fouten, omdat ze elkaar aanvullen en versterken. Dat concludeert ook Sander Renckens, zaakvoerder van MRW:

“Vroeger gebruikten we een afzonderlijk facturatieprogramma. We moesten dan twee programma’s naast elkaar openen en zelf voor de coördinatie tussen de twee zorgen, inclusief het manueel overtypen van informatie. Nu met Teamleader Focus genieten we van het gebruiksgemak om alles op één plek te hebben. Met veel minder risico op fouten.” 

De drie stappen voor een correcte verwerking van de btw op je factuur

Het klinkt misschien ingewikkeld. Maar wij beloven je: in drie makkelijke stappen heb je de btw op je factuur verwerkt. En heb je het één keer gedaan? Dan doe je het de keren daarna fluitend.               

Om je factuur te voorzien van de juiste btw-tarieven neem je de volgende drie stappen:

  1. Stel per product of dienst je btw-tarief vast.
  2. Vermeld de juiste bedragen op je factuur. 
  3. Voeg ook de verzendkosten toe.

Natuurlijk let je op op dat je, naast de btw-tarieven, ook alle andere verplichte factuuronderdelen op je factuur hebt staan. 

Stap 1: Stel per product of dienst je btw-tarief vast

Je eerste taak is om te bekijken welke btw-tarieven je moet rekenen voor jouw producten en diensten. Deze wijzigen af en toe. Dus houd dit goed in de gaten of stap hiervoor naar je boekhouder. Standaard geldt het btw-tarief van 21% op goederen en diensten. Maar Nederland zou Nederland niet zijn zonder een hele rits afwijkingen op die regel.

Welke btw-tarieven zijn er eigenlijk? Naast het standaardtarief van 21% zijn er nog twee andere tarieven: het 9%-tarief en het 0%-tarief. 

9%: verlaagd tarief

Dit verlaagde tarief geldt voor een aantal goederen en diensten waarvan de overheid wil dat ze voor iedereen betaalbaar blijven. Wist je dat het 9%-tarief pas sinds 2019 geldt? Daarvoor was dit verlaagde tarief 6%.


Deze goederen vallen onder het 9%-tarief:

  • Water
  • Agrarische goederen
  • Voedingsmiddelen
  • Kunst, antiek en verzamelvoorwerpen
  • Geneesmiddelen en hulpmiddelen
  • Boeken en periodieken


Deze diensten vallen onder het 9%-tarief:

  • Het repareren van fietsen, kleding, schoenen, huishoudlinnen en lederwaren
  • Diensten van kappers
  • Personenvervoer
  • Logies en kampeergelegenheid aanbieden
  • Bepaalde werkzaamheden aan woningen
  • Uitvoerende kunstenaars, cultuur en recreatie
  • Sport, waaronder zwembaden en sauna's
  • Leveren of uitlenen van e-books

0%: tarief voor internationale transacties en zonnepanelen

Het 0%-tarief is een geval apart. Het geldt voor internationale transacties én voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen op een woning. 


Het 0%-tarief geldt voor de volgende goederen:

  • Visvangst
  • Accijnsgoederen
  • De export van goederen
  • Goederen die nog niet zijn ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat over de grens koopt en verkoopt, waarbij er nog een schakel zit tussen het daadwerkelijk invoeren.
  • De levering en bevoorrading van schepen en vliegtuigen
  • Goederen aan of in een btw-entrepot. Denk hierbij aan bulkgoederen die lang opgeslagen liggen.
  • Zonnepanelen.

Deze diensten vallen onder het 0%-tarief:

  • Internationaal personenvervoer en de diensten die hierbij horen. Denk aan het inladen van bagage.
  • Diensten die horen bij het importeren en exporteren. Denk aan het regelen van opslag of bemiddeling bij vervoer.
  • Werkzaamheden en reparaties aan goederen die vervolgens uitgevoerd worden naar landen buiten de EU.
  • Installatie van zonnepanelen op of bij een woning. 

Voor wie nog geen bakken met omzet draait, is er de kleineondernemersregeling (KOR). Verwacht je maximaal € 20.000 per jaar aan omzet? Dan hoef je geen btw te rekenen en af te dragen. Dit zet je dan ook niet op je factuur. 

Maar let op: je mag ook geen btw meer aftrekken als je gebruikmaakt van de KOR. Om gebruik te maken van de KOR moet je je hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst. Het geldt dus niet automatisch bij een omzet van € 20.000 of minder. Voorwaarden voor de KOR zijn dat je ondernemer bent en je bedrijf in Nederland is gevestigd.

Steek je liever je tijd in het échte werk, in plaats van uitzoekwerk voor je facturen? Dat begrijpen we! Teamleader Focus neemt het werk uit handen. Je maakt makkelijk en snel facturen aan op basis van je uurtarief of de geleverde goederen. Hier wordt automatisch het juiste btw-tarief aan gekoppeld. Dat bespaart je heel wat tijd! Probeer Teamleader Focus nu twee weken uit. Vind je het niks? Geen probleem. Dan betaal je ook niks.

Stap 2: Vermeld de juiste bedragen op je factuur

Op je factuur – ongeacht het type – vermeld je telkens de producten en diensten die je je klant hebt geleverd, met daarnaast de stukprijs zonder btw. In een derde kolom geef je tot slot per categorie het juiste btw-tarief aan.

Onderaan je factuur zet je drie bedragen:

  1. De prijs zonder btw.
  2. Het btw-bedrag.
  3. De totaalprijs mét btw.
    Dit deel van de factuur van een boekenwinkel is een mooi voorbeeld:

Beschrijving

Stukprijs
(excl. btw)

Aantal

Subtotaal

Btw

Boek 'Chocolade'

€ 50

1

€ 50

9%

Boek 'Pizzabijbel'

€ 30

1

€ 30

9%

Boek 'Afvallen voor dummies'

€ 15

1

€ 15

9%

Totaal (exclusief btw)

€ 95

Btw

€ 8,55

Totaal (inclusief btw)

€ 103,55

Stap 3: Voeg ook de verzendkosten toe

Stuur je producten op? Dan neem je de verzendkosten mee op je factuur. Ook daar moet je btw op heffen, net zoals op verpakkingskosten. Het btw-tarief voor je verzendkosten bepalen is simpel: je neemt hetzelfde percentage als voor de producten die je verstuurt.


Hier zie je hoe dat eruit ziet als de boekenwinkel de boeken naar de klant moet opsturen:

Beschrijving

Stukprijs
(excl. btw)

Aantal

Subtotaal

Btw

Boek 'Chocolade'

€ 50

1

€ 50

9%

Boek 'Pizzabijbel'

€ 30

1

€ 30

9%

Boek 'Afvallen voor dummies'

€ 15

1

€ 15

9%

Verzendkosten

€ 7,50

€ 7,50

9%

Totaal (exclusief btw)

€ 102,50

Btw:

€ 9,23

Totaal (inclusief btw)

€ 111,73


Komt het weleens voor dat klanten je factuur niet (tijdig) betalen? Deze blog vertelt hoe je hiermee omgaat. Extra tip: laat je facturen online betalen.

Denk je eraan om óók btw te verrekenen op je creditnota?

Digitaal factureren = slim factureren

Bij het opstellen van een factuur komt flink wat rekenwerk kijken. Een facturatietool zoals Teamleader Focus doet het meeste werk voor jou. Niet alleen daalt de kans op fouten, met digitaal factureren bespaar je flink wat papier en postzegels. Graag gedaan, Greta! Je voegt zelfs makkelijk btw-tarieven toe.

In een aantal klikken maak, verzend én beheer je facturen. Zo verlies je minder tijd, waardoor je meer ademruimte hebt voor wat écht telt: ondernemen.

Met Teamleader factureer je niet alleen efficiënt, je beheert ook je offertes, crm en projecten. En dankzij de koppeling met 230+ tools, kan je al je favoriete tools blijven gebruiken. Zo voorkom je repetitief werk. Het allermooiste? Dankzij InvoiceCloud worden je facturen 14 dagen sneller en 37% meer op tijd betaald …

Eerst zien, dan geloven? No problemo: je kan het 14 dagen gratis uitproberen. Je hebt er zelfs geen creditcard voor nodig.

Gerelateerde blogposts